Zastosowanie DHA przy urazowym uszkodzeniu mózgu (mTBI)

 W kategorii Artykuły, Dieta, Sporty walki, Suplementacja

Łagodne urazy mózgu (mTBI) są coraz częściej dostrzeganym problemem w sportach kontaktowych. Kwasy tłuszczowe ω-3 (n-3), takie jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają istotne role strukturalne i funkcjonalne w mózgu. Wspomagają rozwój mózgu i funkcji poznawczych przez całe życie. Zgromadzone dowody sugerują, że DHA może działać jako obiecujący środek profilaktyczny dla mTBI.

Uraz mechaniczny powoduje rozerwanie błony w komórce nerwowej, uszkodzenie aksonów, uwalnianie glutaminianu i aktywację kanałów jonowych, takich jak receptor NMDA. Deregulacja strumienia Na + / K + / Ca2 + prowadzi do ekscytotoksyczności – masowego napływu wapnia i wypływu potasu oraz uwolnienia glutaminianu. Dopływ Ca2 + również zwiększa uszkodzenie struktury aksonalnej i powoduje dysfunkcję mitochondrialną. Pompy Na / K zależne od ATP działają wydajniej, tworząc stan hipermetaboliczny generujący stres oksydacyjny, który może spowodować uszkodzenie komórek. Zapasy glukozy ulegają wyczerpaniu ze względu na stan hipermetaboliczny, co powoduje stan hipometaboliczny przy niskim zużyciu glukozy. Ten stan hipometaboliczny może w ciężkich przypadkach utrzymywać się przez miesiące, a w tym czasie mózg może być szczególnie podatny na powtarzające się obrażenia. Równocześnie stan zapalny wywołany aktywacją mikrogleju następuje wkrótce po urazie wstępnym, powodując uszkodzenie struktur komórkowych. Ostatecznie połączenie stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego, ekscytotoksyczności, dysfunkcji mitochondriów i uszkodzenia aksonów powoduje apoptozę neuronów.

Wykazano, że ω-3 FA DHA wpływa korzystnie na kilka następstw tego uszkodzenia, takich jak ekscytotoksyczność, stres oksydacyjny i stan zapalny.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24829473

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25373094

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647748/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29663102

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29126932

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28365875

W randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo, równoległym projekcie, 81 zawodników futbolu amerykańskiego zostało przypisanych do spożycia 2, 4, 6 g dziennie DHA lub placebo. Próbki krwi pobierano w określonym czasie w ciągu 189 dni, w zależności od częstotliwości i harmonogramu uderzeń w głowę. Suplementacja DHA zwiększała poziom DHA w osoczu w sposób zależny od dawki. Niezależnie od dawki, suplementacja DHA prawdopodobnie powodowała osłabienie światła neurofilamentowego, biomarkera uszkodzenia aksonów w surowicy. Wyniki tego badania, pierwszego na dużą skalę badania weryfikującego potencjalne profilaktyczne stosowanie DHA u sportowców futbolu amerykańskiego, obejmują identyfikację optymalnej dawki DHA, co sugeruje neuroprotekcyjny efekt suplementacji DHA.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26765633

Ciekawą interwencję z 30 emerytowanymi zawodnika NFL z objawami uszkodzeń mózgu i upośledzenia funkcji poznawczych przeprowadził DG. Amen w 2011 roku. Przez 6 miesięcy podawano uczestnikom olej rybi (5,6 g dziennie), multiwitaminę, suplement zawierający następujące składniki: ginko biloba, winpocetyna, boostery acetylocholiny (acetylo-l-karnityna i huperzyna A) oraz antyoksydanty (kwas alfa-liponowy i n-acetylocysteina). W razie potrzeby wprowadzano redukcję masy ciała. Po interwencji odnotowano statystycznie znaczące wzrosty uwagi, pamięci, wnioskowania, prędkości przetwarzania informacji, zwiększoną perfuzję mózgu, szczególnie w korze przedczołowej, płatach ciemieniowych, płatach potylicznych, przednim zakręcie obręczy i móżdżku. Badanie to pokazuje, że nastąpiła poprawa zdolności poznawczych i mózgowych krwi w grupie zawodników.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21615001

Polecam swoim zawodnikom (w szczególności sportów uderzanych) przewlekłą suplementację omega 3 DHA/EPA, w szczególności w okresach sparingowych, po utracie przytomności, mTBI, objawach CTE. Zazwyczaj polecam stosowanie dawek 1-2 g dziennie. Warto zwrócić uwagę, że wysokie dawki zwiększają ryzyko peroksydacji lipidów, dlatego nie warto stosować ich bez kontroli lekarza.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9168460

Istnieją również pewne rankingi, gdzie oceniano jakość preparatów różnych firm. W jednym z nich najlepszą ocenę zyskał tran firmy Möller’s. Przy wyborze preparatu, warto również zwrócić uwagę na zawartość witaminy E, która chroni suplement przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

http://biotechnologia.pl/…/Ranking_tran_w_tabela_wynik_w_F.…

W innych wpisach będę omawiał pozostałe składniki diety i suplementy, które mogą być pomocne przy TBI/CTE

Więcej informacji -> http://feldmannutrition.pl/tbi-cte/

Sprawdź inne wpisy

Zostaw komentarz

Start typing and press Enter to search