Prozdrowotne właściwości truskawek

 W kategorii Artykuły, Dieta

Czy tylko ja nie mogę się doczekać na truskawki? Upały zagościły u nas na dobre, a truskawek jak nie było tak nie ma. Wkrótce jednak się pojawią.. A dlaczego warto je jeść?

Truskawki należą do najpopularniejszych owoców jagodowych w Europie. 100 g truskawek zawiera 90.95 g wody, 7,68 g węglowodanów w tym 2 g błonnika pokarmowego i tylko 32 kcal! Kilogram spożytych truskawek to jedyne 320 kcal co stanowi równowartość energetyczną przeciętnego batonika ważącego 50 g. Truskawki stanowią dobre źródło witaminy C (60 mg / 100g), folianów (24 mcg / 100 g), potasu (153 mg / 100 g), witaminy K (2,2 mcg / 100g), choliny (5,7 mg / 100 g), magnezu (13 mg / 100 g), wapnia (16 mg / 100g), fosforu (24 mg / 100 g), manganu (0,4 mg / 100g). Zawierają również niewielkie ilości witamin z grupy B, karotenoidów, witaminy E, miedzi, żelaza i jodu.

Wysoka zawartość wody i błonnika pomaga utrzymać stabilną glikemię po posiłkową oraz zwiększyć uczucie sytości po posiłku. Ponadto truskawki zawierają dużo fitozwiązków wykazujących korzystny wpływ na ludzki organizm takich jak fisetyna, antocyjany, elagitaniny, kwercetyna, katechiny, procyjanidy, kwas kawowe, hydroksybenzoesowe.

Niezwykła zawartość bioaktywnych składników wydaje się być odpowiedzialna za działania lecznicze i terapeutyczne. W badaniach potwierdzono właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, kardioprotekcyjne, przeciwhiperglikemiczne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciw neurodegeneracyjne i wspierające redukcję masy ciała. Polecam włączyć do diety znaczne ilości owoców jagodowych, w szczególności w trakcie redukcji masy ciała. Poza sezonem warto sięgnąć po owoce mrożone.

Źródła:
  1. Strawberry as a health promoter: an evidence based review. Giampieri F, Forbes-Hernandez TY, Gasparrini M, Alvarez-Suarez JM, Afrin S, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Food Funct. 2015 May;6(5):1386-98. doi: 10.1039/c5fo00147a. Review.
  2. Promising Health Benefits of the Strawberry: A Focus on Clinical Studies. Afrin S, Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Reboredo-Rodriguez P, Mezzetti B, Varela-López A, Giampieri F, Battino M. J Agric Food Chem. 2016 Jun 8;64(22):4435-49. doi: 10.1021/acs.jafc.6b00857. Epub 2016 May 31. Review.

 

Sprawdź inne wpisy

Zostaw komentarz

Start typing and press Enter to search