To już kolejne badanie ukazujące neuroprotekcyjny wpływ kwasów tłuszczowych omega 3 w prewencji uszkodzeń mózgu u zawodników futbolu amerykańskiego.
W opublikowanym badaniu odnotowano niższy wzrost światła neurofilamentowego (Nf-L), markera uszkodzenia neuronów (który wzrasta w ekspozycji na urazowe uszkodzenia mózgu) w grupie zawodników suplementujących w trakcie sezonu DHA (2000 mg), EPA (560 mg), and DPA (320 mg).
W poprzednim badaniu z 2016 r. Oliver i wsp. odnotowali niższy wzrost Nf-L w grupie zawodników suplementujących DHA (2 g, 4 g, 6 g) , w tym efekt był najbardziej znaczący w grupie przyjmującą mniejszą dawkę czyli 2 g DHA dziennie.
Wielokrotne łagodne urazowe uszkodzenia mózgu (mTBI) mogą prowadzić w konsekwencji do neurodegeneracji zwanej chroniczną encefalopatią pourazową, czyli przypadłością zawwodników futbolu amerykańskiego, pięściarzy, zawodników MMA itd. Zapraszam do przeczytania więcej w tym temacie w jednym z wcześniejszych artykułów (https://feldmannutrition.pl/nowa/tbi-cte/).
Coraz więcej dowodów naukowych, jeszcze trochę i doczekamy się rekomendacji stosowania omega 3 w prewencji uszkodzeń mózgu w sporcie. Moi zawodnicy w ekspozycji na urazowe uszkodzenie mózgu (MMA, boks, kickboxing itd.), w szczególności w okresie przygotowawczym i sparingowym otrzymują ~2 g DHA w prewencji mTBI i CTE.
Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł
-
Heileson, J.L., Anzalone, A.J., Carbuhn, A.F. et al. The effect of omega-3 fatty acids on a biomarker of head trauma in NCAA football athletes: a multi-site, non-randomized study. J Int Soc Sports Nutr 18, 65 (2021). https://doi.org/10.1186/s12970-021-00461-1