Ostatnio ukazało się kolejne, interesujące badanie wykazujące potencjalne korzyści płynące z przerywania deficytu energetycznego. Wzięto pod lupę zastosowanie refeedów w kontekście zachowania beztłuszczowej masy ciała (FFM). Refeedy w trakcie redukcji masy ciała to kilkudniowe przerwy od deficyt kalorycznego.
Dwie grupy wytrenowanych mężczyzn i kobiet (w sumie 27 osób) stosowało przes okres 7 tyg dietę redukcyjną. Jednocześnie obie grupy realizowały plan treningu siłowego. Jedyną różnicą między dietami było to, że jedna grupa utrzymywała ciągłe ograniczenie energii o ~ 25%, podczas gdy druga grupa miała ograniczenie energii o ~ 35% w dni powszednie, ale następnie dostawała dodatkowe węglowodany w weekendy osiągając swoje zero kaloryczne i tym samym przerywając deficyt. Całkowite tygodniowe spożycie kalorii i makr było podobne między grupami (białko wynosiło ~ 1,7-1,8 g / kg).
Wyniki wykazały podobne zmniejszenie tkanki tłuszczowej między grupami. Jednak grupa stosująca refeedy w trakcie redukcji zachowała więcej FFM w porównaniu do grupy ze stałym deficytem. Różnica wynosiła około 1 kg (-0,4 kg w porównaniu z -1,3 kg).
Szczegółowe dane wydają się pokazywać, że kilku badanych zareagowało lepiej na interwencję z przerywanym deficytem. Te osoby faktycznie straciły mniej FFM, podczas gdy inni uczestnicy badania z grupy z przerywanym deficytem utracili tyle samo FFM, co w grupie z ciągłym deficytem. Ponadto warto zwrócić uwagę na fakt, iż pomiary FFM były dokonywane w okresie po refeedach, gdy uczestnicy mieli odbudowane zasoby glikogenu. Tym samym różnica w utracie FFM pomiędzy grupami może być niemiarodajna.
Ważne jest, aby pamiętać, że, praktyczne zastosowanie są zawsze specyficzne dla danej osoby. Wydaje się, że u niektórych osób refeedy w trakcie redukcji masy ciała mogą wpływać korzystnie na retencję FFM. Z drugiej strony u innych osób takie interwencje mogą nie dawać dodatkowych benefitów. Potrzebne są kolejne badania w tej materii, aby rozwiać wątpliwości związane ze skutecznością refeedów w trakcie odchudzania.
Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł
Campbell, B.I.; Aguilar, D.; Colenso-Semple, L.M.; Hartke, K.; Fleming, A.R.; Fox, C.D.; Longstrom, J.M.; Rogers, G.E.; Mathas, D.B.; Wong, V.; Ford, S.; Gorman, J. Intermittent Energy Restriction Attenuates the Loss of Fat Free Mass in Resistance Trained Individuals. A Randomized Controlled Trial. J. Funct. Morphol. Kinesiol. 2020, 5, 19.