In Artykuły, Sporty walki

👉 Niedawno ukazała się ważna praca w tematyce wstrząśnień mózgu w sportach walki pt. Zarządzanie wstrząśnieniami mózgu w sportach walki: oświadczenie konsensusu Stowarzyszenia Lekarzy Ringowych.

📌 W pracy znajdziecie:

– aktualną definicją wstrząśnienia powstałą na Piątej Międzynarodowej Konferencji Wstrząśnień w Sporcie w Berlinie w 2016 r.,
– definicję KO/TKO w poszczególnych sportach walki,
– objawy wstrząśnienia mózgu oraz ciężkiego urazowego uszkodzenia mózgu do jakich dojść może w trakcie rywalizacji w sportach walki
– przegląd badań dotyczących wstrząśnień wyłącznie w sportach walki, których jest naprawdę niewiele,
– zalecenia dotyczące zarządzania wstrząśnieniami oraz powrotu do sportu po urazowym uszkodzeniu mózgu dla zawodników sportów walki stworzone przez Stowarzyszenie Lekarzy Ringowych (ARP; ang. Association of Ringside Physicians), które prezentuję poniżej.

📍 Zalecenia ARP dotyczące zarządzania wstrząśnieniami w sportach walki:

– jeżeli zawodnik przejawia oznaki wstrząśnienia mózgu podczas walki, walka powinna zostać przerwana. Objawy te obejmują między innymi ból głowy, splątanie, niewyraźne / podwójne widzenie, nudności / wymioty i zaburzenia równowagi / chodu,

– jeżeli sportowiec uprawiający sporty walki otrzyma TKO po ciosie w głowę, zaleca się zawieszenie go od uczestnictwa w zawodach przez co najmniej 30 dni. Zaleca się również, aby zawodnik powstrzymywał się od sparingów przez 30 dni,

– jeżeli sportowiec uprawiający sporty walki otrzyma KO bez utraty przytomności w stosunku do uderzeń w głowę, zaleca się zawieszenie go przez minimum 60 dni. Zaleca się również, aby zawodnik powstrzymywał się od sparingów przez 60 dni,

– jeżeli sportowiec uprawiający sporty walki otrzyma KO z utratą przytomności po ciosie w głowę, zaleca się zawieszenie go przez co najmniej 90 dni. Zaleca się również, aby zawodnik powstrzymywał się od sparingów przez 90 dni,

– wszyscy sportowcy uprawiający sporty walki, w tym zwycięzcy, powinni być oceniani pod kątem oznak i objawów wstrząśnienia mózgu. Ocena powinna być przeprowadzona natychmiast po walce, ale także powtórzona w spokojniejszym, kontrolowanym środowisku (np. szatni),

– zawodnicy sportów walki mogą wrócić do treningu bezkontaktowego 1 tydzień po doznaniu wstrząśnienia mózgu lub przegranej przez TKO / KO przez cios w głowę, pod warunkiem, że jego objawy ulegają poprawie i nie zwiększają nasilenia aktywności. Zaleca się stopniową progresję aktywności o zwiększonej intensywności, zaczynając od lekkiej aktywności tlenowej przechodzącej do bardziej rygorystycznej / bojowej aktywności sportowej i ostatecznie sparingowej, gdy objawy całkowicie ustąpią,

– w żadnym wypadku sportowiec uprawiający sporty walki nie może brać udziału w sparingach ani rywalizować, jeśli doświadcza objawów wstrząśnienia mózgu,

– zaleca się wykonywanie testów neuropsychologicznych sportowcom w protokołach powrotu do sportu po urazowym uszkodzeniu mózgu.

👉 Zachęcam do zapoznania się z całym dokumentem. https://bjsm.bmj.com/content/53/6/328

💥Zapraszam serdecznie na Webinarium: Uszkodzenia mózgu w sportach kontaktowych już 28 lipca💥