Zawodnicy sportów, w których występują kategorie wagowe, stosują metody zarówno długotrwałej i gwałtownej redukcji masy ciała w celu wypełnienia limitu wagowego. Przyczyną stosowania tych metod jest chęć uzyskania przewagi warunków fizycznych nad przeciwnikiem. Utrata ~10% lub więcej masy ciała w ciągu ostatnich kilkudziesięciu godzin przed ważeniem jest standardową procedurą stosowaną przez wielu zawodników. Dzięki temu zawodnicy mogą zanotować przyrost nawet 10-15% masy ciała pomiędzy ważeniem, a walką.
Proces robienia wagi, czyli gwałtownej redukcji masy ciała omawiam wyczerpująco w ramach szkolenia ONLINE pt. Jak zrobić wagę w sportach walki do którego dostęp możecie kupić przez sklep online.
Tematem tego artykułu jest długotrwała, chroniczna redukcja masy ciała, która zakłada głównie redukcję tkanki tłuszczowej oraz w mniejszym stopniu utratę beztłuszczowej masy ciała. Zazwyczaj proces ten rozpoczyna się 8-16 tygodni przed zawodami, gdy sportowiec przystępuje do obozu przygotowawczego.
Przykładowy zawodnik MMA kategorii wagowej 84 kg, ważący w okresie roztrenowania 98 kg (14% BF), rozpoczyna długotrwałą redukcję masy ciała w celu osiągnięcia 92 kg (~9-10% BF), aby w ostatnim tygodniu uzyskać ~10% utratę masy ciała do limitu 84 kg za pomocą metod takich jak: ładowanie wody, dieta ubogoresztkowa, dieta niskowęglowodanowa, manipulacje elektrolitowe, ograniczenie płynów oraz pasywne metody pocenia się.
W celu schudnięcia, zawodnik musi wprowadzić deficyt energetyczny, co oznacza, że
Obecnie najczęstszą formą diety redukcyjnej zarówno w badaniach, jak i w praktyce, jest ciągłe ograniczenie energii (CER), w ramach którego, sportowiec jest w deficycie energetycznym codziennie przez cały okres fazy odchudzania. Pomimo tego, że jest to metoda popularna, oparta na dowodach naukowych, stałemu ograniczeniu energii towarzyszy szereg negatywnych adaptacji metabolicznych, w tym spowolnienie spoczynkowego metabolizmu, spontanicznego wydatkowania energii (NEAT), wzrost głodu oraz upośledzenie wydajności wysiłkowej, nastroju i snu.
Przykładowy zawodnik ma spoczynkową przemianę materii (RMR) przed odchudzaniem 2000 kcal, jednak po redukcji masy ciała wynosi ona 1600 kcal pomimo faktu, że oszacowany z wzoru RMR powinien wynosić 1800 kcal. Dodatkowe -200 kcal to adaptacje metaboliczne wynikające z deficytu energetycznego. Krótko mówiąc, organizm konserwuje energię i oszczędza na pewnych energochłonnych procesach, takich jak np. synteza białek, produkcja hormonów. Ponadto sportowiec staje się mniej ruchliwy (dla przykładu woli wjechać windą niż wejść schodami) i to powoduje spadek NEAT.
Biorąc pod uwagę wady związane z CER, istnieją koncepcje diet redukcyjnych, które mogłyby potencjalnie zmniejszyć rozmiar wyżej wymienionych adaptacji. Jedną z takich metod, na którą ostatnio zwrócono uwagę, jest przerywany deficyt energetyczny (IER). W przeciwieństwie do stałego deficytu, przerywany deficyt obejmuje naprzemienne okresy deficytu energetycznego i okresy wyższego spożycia kalorii w całym planie redukcji masy ciała. Celem wdrożenia tych krótkoterminowych przerw (refeedów) lub dłuższych przerw w diecie (diet breaków) podczas fazy odchudzania jest krótka normalizacja lub minimalizacja niektórych negatywnych adaptacji spowodowanych okresem deficytu energetycznego, bez gromadzenia tkanki tłuszczowej i przyrostu masy ciała w tym czasie.
Rzeczywiście, niektóre badania wykazały, że okresy wyższego spożycia energii mogą stymulować uwalnianie niektórych hormonów regulacyjnych np. leptyny i hormonów tarczycy, które odgrywają pozytywną rolę w utracie tkanki tłuszczowej i redukcji głodu oraz zwiększają tempo metabolizmu. Chociaż koncepcja przerywanego deficytu energetycznego jest teoretycznie uzasadniona, badania nad tą strategią dietetyczną, szczególnie wśród sportowców, są bardzo ograniczone (1).
Jednym z najbardziej znanych badań porównujących strategie stałego i przerywanego deficytu jest tzw. MATADOR study. W tym randomizowanym, kontrolowanym badaniu, 16 tygodni stałego deficytu (67% CPM) porównano z 16-tygodniowym deficytem energetycznym wprowadzonym jako osiem 2-tygodniowych bloków deficytu (również 67% CPM) na przemian z siedmioma 2-tygodniowymi blokami diety normokalorycznej u 51 mężczyzn z otyłością. Znacząco większą utratę masy ciała (14,1 ± 5,6 w porównaniu z 9,1 ± 2,9 kg, p <0,001) i utratę tkanki tłuszczowej (12,3 ± 4,8 w porównaniu do 8,0 ± 4,2 kg, p <0,01), a także mniejszy spadek RMR (−360 ± 500 w porównaniu do −750 ± 500 kJ · d-1, p <0,05) i skuteczniejsze utrzymanie utraty masy ciała podczas sześciomiesięcznej obserwacji (-11,1 ± 7,4 w porównaniu do -3,0 ± 4,4 kg, p = 0,001) zaobserwowano w grupie z przerywanym deficytem w porównaniu do grupy ze stałym deficytem. Co więcej, utrata beztłuszczowej masy ciała (FFM) była tylko nieznacznie większa w grupie z przerywanym deficytem (1,8 kg vs. 1,2 kg) pomimo większej utraty tkanki tłuszczowej w grupie przerywanej redukcji (2).
Na początku 2019 r. ukazał się kompleksowy przegląd dostępnych badań dotyczących przerywanej redukcji– „Intermittent Dieting: Theoretical Considerations for the Athlete” (1) https://www.measureup.com.au/wp-content/uploads/2019/01/intermittent-dieting.pdf
Chociaż podlinkowany artykuł jest spekulatywny i powstał na podstawie ograniczonych badań z wykorzystaniem kohort sportowców, jeden z autorów tego artykułu, Jackson Peos, ukończył niedawno wraz ze współpracownikami największe badanie porównujące stały i przerywany deficyt u sportowców, rekrutując ponad 60 dobrze wytrenowanych atletów, tzw. ICECAP trial (3).
ICECAP trial jest randomizowanym, pojedynczo zaślepionym, kontrolowanym badaniem do którego zrekrutowano 60 zdrowych sportowców w wieku ≥18 lat, których losowo przydzielono do interwencji o umiarkowanym stałym deficycie energii lub umiarkowanym przerywanym deficycie kalorii. Obie interwencje obejmują 12 tygodni umiarkowanego deficytu energetycznego oraz 3 tygodnie diety normokalorycznej. W grupie ze stałym deficytem kalorycznym interwencja obejmuje 12 tygodni ciągłego umiarkowanego deficytu energetycznego, a następnie 3 tygodnie w diety normokalorycznej. Interwencja przerywana zakłada 12 tygodni deficytu energetycznego, wprowadzanego jako 4 x 3 tygodniowe bloki umiarkowanego deficytu, przeplatane 3 x 1 tygodniowymi blokami diety normokalorycznej. Podstawowymi pomiarami sprawdzanymi w badaniu są zmiany w beztłuszczowej masie ciała i ilości tkanki tłuszczowej po 12 tygodniach umiarkowanego deficytu energetycznego. Innymi pomiarami są zmiany w beztłuszczowej masie ciała i ilości tkanki tłuszczowej po 15 tygodniach od rozpoczęcia interwencji, a także zmiany w wydajności pracy mięśni i aktywności fizycznej, jakości snu, RMR, subiektywnym poczuciu głodu, stężeniu hormonów regulujących apetyt, stanów nastroju i akceptowalności diety (3).
Chociaż wyniki badania nie zostały jeszcze opublikowane, to z informacji uzyskanych od autora badania wiemy, że osoby przydzielone do grupy z przerywanym odchudzaniem raportowały, że proces redukcji masy ciała był dla nich bardziej przyjemny i miały bardziej pozytywny nastrój i łatwiej było im się trzymać diety. Biorąc pod uwagę psychologiczny komponent sportów walki i wpływ nastroju na wyniki, odkrycie to jest znaczące, nie biorąc nawet pod uwagę potencjalnych różnic w utracie masy ciała u uczestników stosujących obydwie strategie. Ponadto głównym powodem niepowodzenia różnych diet jest nieumiejętność jej regularnego przestrzegania. Jeżeli reżim dietetyczny z przerywanym deficytem energetycznym zachęca sportowca do skuteczniejszego przestrzegania zaleceń niż stały deficyt, prawdopodobne jest, że utrata masy ciała będzie skuteczniejsza (3).
Wytyczne dla sportowca na diecie z przerywanym deficytem kalorycznym
- Warto przeplatać okresy deficytu energetycznego i refeed’y / diet break’i. W skali długoterminowej warto wprowadzić np. deficyt energetyczny przez 21-28 dni, a następnie 7-14 dniowy diet break. W skali tygodnia można wprowadzić np. dietę rotacyjną 4-5 dniowy deficyt, a następnie 2-3 dniowy refeed.
- Warto wprowadzać refeed’y i diet break’i podczas ciężkich tygodni treningowych i dni sparingowych. Większa dostępność energii będzie sprzyjać lepszej wydajności wysiłkowej i umożliwi regenerację po wyższych obciążeniach treningowych.
- Warto utrzymywać tempo utraty masy ciała maksymalnie 0,5%-1,0% tygodniowo i nie przekraczać tego tempa przez dłuższy okres czasu (im większy deficyt i szybsza utrata masy ciała tym prawdopodobnie dłużej powinien trwać diet break; im mniejszy %BF sportowca tym częściej powinny pojawiać się refeed’y i diet break’i). Deficyt energetyczny nie powinien przekraczać 35% w celu zachowania dostępności energii i prewencji syndromu względnego niedoboru energii w sporcie (RED-s).
- W trakcie refeed’ów lub diet break’ów powinno się stosować dietę normokaloryczną w celu utrzymania masy ciała (może dojść do wzrostu masy ciała ~1 kg ze względu na przywrócenie glikogenu).
- Warto w okresie redukcji masy ciała, zarówno CER i IER trenować siłowo, gdyż trening oporowy zmniejsza utratę FFM związaną z deficytem energetycznym. Większa retencja FFM może zminimalizować spadek wydajności wysiłkowej podczas deficytu energetycznego i może prowadzić do zwiększonej utraty tkanki tłuszczowej poprzez złagodzenie spadku spoczynkowych wydatków energetycznych.
- Warto zwiększyć przede wszystkim zwiększyć podaż węglowodanów w okresie refeed’ów i diet break’ów. Podwyższony poziom leptyny po spożyciu węglowodanów może powodować stymulację wydatków energetycznych i tłumienie apetytu, co prowadzi do usprawnienia utraty tkanki tłuszczowej i ułatwia przestrzeganie diety. Zwiększona podaż węglowodanów w trakcie refeed’ów i diet break’ów może skutkować zwiększeniem odpowiedzi anabolicznej, gdy dieta jest połączona z ćwiczeniami oporowymi, potencjalnie zmniejszając utratę FFM podczas deficytu.
- Wysokie spożycie białka może być korzystne dla sportowca podczas redukcji masy ciała poprzez zmniejszenie utraty beztłuszczowej masy ciała, zapewniając większą sytość i zwiększając wydatek energii przez efekt termiczny pożywienia (TEF). Dzienne spożycie białka od 2,3 do 3,1 g / kg beztłuszczowej masy ciała (co odpowiada około 2,0–2,6 g na kg całkowitej masy ciała u sportowca o wadze 80 kg, 15% tkanki tłuszczowej) jest prawdopodobnie odpowiednią praktyczną rekomendacją dla sportowców poddawanych przerywanemu deficytowi energii w połączeniu z treningiem oporowym.
Nasz przykładowy zawodnik redukujący masę ciała z 98 kg do 92 kg stosując strategie przerywanego deficytu energetycznego potrzebuje w tym celu ~10 tyg zakładając, że co każde 4 tygodnie deficytu wprowadzi 1 tydzień diety normokalorycznej.
Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł
-
Peos JJ, Norton LE, Helms ER, Galpin AJ, Fournier P. Intermittent Dieting: Theoretical Considerations for the Athlete. Sports (Basel). 2019 Jan 16;7(1). pii: E22.
-
Byrne NM, Sainsbury A, King NA, Hills AP, Wood RE. Intermittent energy restriction improves weight loss efficiency in obese men: the MATADOR study. Int J Obes (Lond). 2018 Feb;42(2):129-138.
-
Peos JJ, Helms ER, Fournier PA, Sainsbury A. Continuous versus intermittent moderate energy restriction for increased fat mass loss and fat free mass retention in adult athletes: protocol for a randomised controlled trial-the ICECAP trial (Intermittent versus Continuous Energy restriction Compared in an Athlete Population). BMJ Open Sport Exerc Med. 2018 Oct 16;4(1):e000423.