Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Dieta sportowców Masters

Dieta sportowców Masters

Dieta sportowców Masters, czyli zawodników po 35-40 roku życia, ma bardzo istotne znaczenie dla utrzymania zdrowia i formy sportowej. Z wiekiem dochodzi do spadku zdolności wysiłkowych. Zmiany dotyczą układu mięśniowego,…
co zjeść przed zawodami

Co zjeść przed zawodami?

Właściwe posiłki przed zawodami sportowymi mają kluczowe znaczenie. Nadmiar jedzenia lub jego zły dobór może wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Niedobór jedzenia lub jego niewłaściwy dobór może skutkować brakiem energii i pogorszeniem…
Ładowanie węglowodanami

Ładowanie węglowodanami

Ładowanie węglowodanami, czyli superkompensacja glikogenu mięśniowego, to strategia stosowana przed zawodami lub kluczowymi treningami. Pozwala ponadnormatywnie zwiększyć zapasy glikogenu i poprawić zdolności wysiłkowe podczas rywalizacji sportowej. Kiedy warto zrobić ładowanie…
omega 3 w sporcie

Omega 3 w sporcie

Kwasy tłuszczowe omega 3 w sporcie wywierają wielopłaszczyznowe, korzystne działanie dla osób trenujących. Zmniejszają stan zapalny. Wpływają na poprawę funkcji poznawczych. Wykazują działanie neuroprotekcyjne. Wspierają retencję masy mięśniowej po kontuzji.…
Ładowanie wody

Ładowanie wody w trakcie robienia wagi

Zawodnicy sportów walki stosują różne techniki redukcji masy ciała. Możemy wyróżnić chroniczną utratę masy ciała, na którą składa się głównie redukcja tkanki tłuszczowej i ewentualnie utrata masy mięśniowej oraz gwałtowną…
Białko w posiłku

Białko w posiłku – ile warto jeść?

Białko w posiłku – ile warto jeść? To pytanie zadaje sobie od lat wiele osób trenujących. Tak naprawdę od dłuższego czasu nad tym tematem rozwodzą się również naukowcy zajmujący się…

Kreatyna, a uszkodzenia mózgu

Kreatyna, inaczej kwas metyl-guanidynooctowy, powstaje endogennie w nerkach i wątrobie z aminokwasów argininy i glicyny przy użyciu s-adenozylmetioniny (SAMe). Ponad 60% kreatyny w ludzkim organizmie ulega fosforylacji i służy jako…
Trening na czczo

Trening na czczo – fakty i mity

W obiegowej teorii trening na czczo wydaje się przynosić pewne korzyści metaboliczne. Czy taka interwencja to faktycznie skuteczna metoda utraty masy ciała i poprawy spalania tkanki tłuszczowej? A może to…

Węglowodany w trakcie wysiłku

Ile węglowodanów w trakcie wysiłku? To pytanie zadaje sobie wiele osób uprawiających sport. Podejmowanie intensywnych sesji treningowych i zawodów wiąże się z dużym zapotrzebowaniem na węglowodany. Wystarczająca dostępność energii z…

Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir (Zingiber officinale) jest rośliną znaną od stuleci i powszechnie stosowaną w potrawach kuchni azjatyckich i ajurwedyjskich. Kłącze imbiru było również używane w tradycyjnej medycynie, a jego zastosowanie sięga 3000…

Kurkumina i urazowe uszkodzenia mózgu

W obliczu stresu oksydacyjnego, który następuje po urazowym uszkodzeniu mózgu (TBI), mózg składający się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych staje się bardziej podatny na peroksydację lipidów, która może uszkadzać białka…

Dieta w endometriozie

Endometrioza jest chorobą przewlekłą, estrogenozależną, którą definiujemy jako nieprawidłowe umiejscowienie błony śluzowej macicy poza miejscami jej naturalnego występowania. Choroba dotyka około 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Dane te są prawdopodobnie…

Cała prawda o kreatynie

Kreatyna (Cr) czyli kwas metyloguanidynooctowy jest związkiem powstającym w nerkach i wątrobie endogennie z aminokwasów argininy i glicyny przy użyciu s-adenozylmetioniny (SAMe) (1). 95% kreatyny w naszym organizmie znajduje się…

Jak poprawić krążenie krwi dietą

Jak poprawić krążenie krwi dietą? Często nie zdajemy sobie sprawy, że w naszej codziennej żywności znajduje się wiele substancji poprawiających krążenie krwi oraz dolności wysiłkowe. Wśród takich substancji możemy wyszczególnić…

Mity o zakwaszeniu

Mity o zakwaszeniu mogą przybierać różną postać. Zakwaszenie organizmu, zakwaszenie krwi, zakwaszenie moczu, zakwaszenie mięśni, zakwasy… Od tego wszystkiego nie jednej osobie zrobił się w głowie mętlik. W poniższym artykule…
Dieta w insulinooporności

Dieta w insulinooporności

Insulinooporność (IO) jest to patologiczny stan, który objawia się znacznym zaburzeniem równowagi glukozowo-insulinowej. Wynika to z obniżonej wrażliwości komórek posiadających receptor insulinowy na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego…
keyboard_arrow_up