W codziennym życiu, podczas zakupów czy gotowania często nie zwracamy uwagi na detale, które mogą pozwolić nam znacznie zaoszczędzać pieniądze, utrzymać czystość w naszej kuchni, a także wesprzeć środowisko naturalne.…
Nowa metaanaliza badań naukowych wykazuje, że deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne, w tym globalne funkcjonowanie mózgu i pamięć. Jedenaście badań kontrolowanych z randomizacją (RCT) spełniło kryteria włączenia do przeglądu systematycznego…
Opublikowano świeże badanie ukazujące neuroprotekcyjny wpływ kwasów tłuszczowych omega 3 w prewencji uszkodzeń mózgu u zawodników futbolu amerykańskiego. W świeżo opublikowanym badaniu odnotowano niższy wzrost światła neurofilamentowego (Nf-L), markera uszkodzenia…
Arbuz składa się głównie, bo aż w 91,5% z wody. 100 g tego owocu dostarcza zaledwie ~30 kcal co czyni go produktem niskokalorycznym. Ponadto w 100 g miąższu arbuza znajduje…
Żywienie, sport i zdrowy styl życia pasjonowały mnie się od zawsze, jednak dietetyka stała się jednocześnie moją pracą 8 lat temu. Początkowo plany żywieniowe rozpisywałem korzystając z pierwszych i bardzo…
26 lutego jest Międzynarodowym Dniem Pistacji! Z tego powodu w dniu dzisiejszym zachęcamy Was do zapoznania się z właściwościami tych orzechów. Pistacje w 100 g zawierają 572 kcal, co sprawia,…
Wyczekiwane badanie ICECAP trial dotyczące zastosowania diet break’ów w końcu zostało opublikowane. Badanie Jacksona Peosa i współpracowników było wyczekiwane od dłuższego czasu, gdyż jest to pierwsza przeprowadzona na taką skalę…
Owoce mandarynki są powszechnie uwielbianą przekąską i składnikiem deserów. Warto je spożywać nie tylko z powodu ich smaku, gdyż stanowią również pokarm cenny i odżywczy. 100 g tych owoców zawiera…
Zawodnicy sportów walki dokonują radykalnych redukcji masy ciała w trakcie przygotowań do walki o czym doskonale wiecie z moich poprzednich wpisów. Często sportowcy rozpoczynają przygotowania do walki z ponad 20-25%…
Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…
Na początku warto zaznaczyć, że dla realizacji zamierzonych celów diety, kluczowym aspektem jest odpowiedni bilans kaloryczny. To błędy w kalkulacji bilansu są głównym powodem niepowodzeń diety. W ostatnich latach ukazało…
Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość…
Pod wpływem wydarzeń z ostatniego weekendu znowu zrobiło się głośno w tematyce robienia wagi. W swojej karierze zawodowej robiłem wagę z zawodnikami ponad 300 razy i nigdy nie zdarzyło mi…
Kilka tygodni temu ekipa Uniwersytetu Johna Moora w Liverpoolu na czele z Chrisem Kirkiem opublikowała badanie mające na celu sprawdzenie czy gwałtowny przyrost masy ciała (AWG) pomiędzy ważeniem, a walką…
Śledź jest gatunkiem ryby morskiej. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów śledzie są wysokokaloryczne, jednak stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 100 g śledzia dostarcza 158 kcal w tym 18…
Maliny są niskokalorycznymi owocami jagodowymi o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. W 100 g malin znajduje się ponad 85 g wody, jedynie 52 kcal, 1,2 g białka, 0,6…