Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Oszczędzanie w kuchni

Oszczędzanie w kuchni

W codziennym życiu, podczas zakupów czy gotowania często nie zwracamy uwagi na detale, które mogą pozwolić nam znacznie zaoszczędzać pieniądze, utrzymać czystość w naszej kuchni, a także wesprzeć środowisko naturalne.…

Deficyt kaloryczny, a poprawa funkcji kognitywnych

Nowa metaanaliza badań naukowych wykazuje, że deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne, w tym globalne funkcjonowanie mózgu i pamięć. Jedenaście badań kontrolowanych z randomizacją (RCT) spełniło kryteria włączenia do przeglądu systematycznego…

DHA w prewencji urazowego uszkodzenia mózgu w sporcie

Opublikowano świeże badanie ukazujące neuroprotekcyjny wpływ kwasów tłuszczowych omega 3 w prewencji uszkodzeń mózgu u zawodników futbolu amerykańskiego. W świeżo opublikowanym badaniu odnotowano niższy wzrost światła neurofilamentowego (Nf-L), markera uszkodzenia…

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuz składa się głównie, bo aż w 91,5% z wody. 100 g tego owocu dostarcza zaledwie ~30 kcal co czyni go produktem niskokalorycznym. Ponadto w 100 g miąższu arbuza znajduje…

Który program dla dietetyków wybrałem?

Żywienie, sport i zdrowy styl życia pasjonowały mnie się od zawsze, jednak dietetyka stała się jednocześnie moją pracą 8 lat temu. Początkowo plany żywieniowe rozpisywałem korzystając z pierwszych i bardzo…

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Owoce mandarynki są powszechnie uwielbianą przekąską i składnikiem deserów. Warto je spożywać nie tylko z powodu ich smaku, gdyż stanowią również pokarm cenny i odżywczy. 100 g tych owoców zawiera…

Dieta ubogoresztkowa jako metoda robienia wagi

Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…

Ile posiłków w ciągu dnia powinno się spożywać?

Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość…

Czy jedzenie śledzi doda Ci supermocy?

Śledź jest gatunkiem ryby morskiej. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów śledzie są wysokokaloryczne, jednak stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 100 g śledzia dostarcza 158 kcal w tym 18…

Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny są niskokalorycznymi owocami jagodowymi o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. W 100 g malin znajduje się ponad 85 g wody, jedynie 52 kcal, 1,2 g białka, 0,6…
Menu