Niedawno opublikowana metaanaliza badań naukowych wykazuje, że deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne , w tym globalne funkcjonowanie mózgu i pamięć. Jedenaście badań kontrolowanych z randomizacją (RCT) spełniło kryteria włączenia do przeglądu systematycznego i metaanalizy. Ciągły deficyt energetyczny miał taki sam korzystny wpływ na funkcjonowanie poznawcze jak post przerywany (IF). Badanie wykazało, że deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne zarówno u osób z nadwagą jak i optymalną masą ciała oraz łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych (MCI).
Czy na pewno deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne?
Należy jednak zachować ostrożność podczas uogólniania i przenoszenia wyników na inne populacje. Potrzebne są dodatkowe wysokiej jakości, zakrojone na szeroką skalę badania kohortowe i interwencyjne w celu dalszej oceny skuteczności restrykcji kalorycznych w poprawie funkcji poznawczych. Póki co potrzebna jest większa ilość dowodów naukowych wysokiej jakości, aby wyciągnąć konkretne wnioski i mieć pewność w zakresie wpływu deficytu energetycznego na funkcje kognitywne. Należałoby zwrócić uwagę na skalę deficytu energetycznego – większy deficyt prawdopodobnie może mieć niekorzystny wpływ na funkcje poznawcze.
Jak możemy zadbać o funkcje poznawcze?
- zielone warzywa liściaste
- owoce jagodowe,
- tłuste ryby morskie,
- orzechy i nasiona,
- oliwę z oliwek,
- produkty pełnoziarniste.
Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł
-
Lü W, Yu T, Kuang W. Effects of dietary restriction on cognitive function: a systematic review and meta-analysis. Nutr Neurosci. 2022 Apr 25:1-11. doi: 10.1080/1028415X.2022.2068876. Epub ahead of print. PMID: 35469542.