Diety Roślinne – wady i zalety

Data i autor:

W dniu wczorajszym wziąłem udział w Konferencji Diety roślinne – wady i zalety Akademii Dietetyki Sportowej. Bardzo merytoryczne i potrzebne aktualnie wydarzenie, gdyż w obliczu filmu #gamechangers mamy do czynienia z powstaniem wielu mitów gloryfikujących diety roślinne i wysypem osób przechodzących na dietę wegańską. Przesłanie z Konferencji brzmi następująco.

Zalety diet roślinnych

  • wysoką zawartością błonnika, pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową,
  • wysoką zawartością polifenoli i azotanów (czyli substancji, które poprawiają zdolności wysiłkowe sportowców) oraz innych korzystnych fitozwiązków,
  • niską gęstością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą co może być korzystne dla utrzymania należytej masy ciała i zdrowia metabolicznego,
  • wpływem na redukcję odpowiedzi zapalnej organizmu,
  • wpływem na redukcję ryzyka zespołu metabolicznego i wielu chorób metabolicznych.

Nie mniej jednak wszystkie wymienione korzyści można osiągać bazując w diecie głównie na produktach roślinnych, jednocześnie dopuszczając pewne ilości produktów zwierzęcych zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.

Wady diety wegańskiej

Dieta wegańska ma również wady. U osób będących na diecie wegańskiej istnieje większe ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12, żelaza, DHA/EPA, witaminy D, kreatyny, karnozyny, wapnia, cynku, selenu. Ponadto mogą istnieć trudności w dostarczeniu odpowiedniej ilości dobrej jakości białka z produktów wyłącznie roślinnych. Stanowi to problem głównie dla sportowców. Większość wymienionych wad znika jednak na różnych odmianach diet wegetariańskich, gdy zezwala się na ograniczone ilości ryb, owoców morza, jaj i produktów mlecznych.

Diety roślinne, a wpływ na planetę

Największą zaletą stosowania diety roślinnej jest korzystny wpływ na kondycję naszej planety. Produkcja produktów roślinnych wywołuje znacznie mniejszy wpływ na emisję gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt.

Obecnie dużo mówi się o walorach diety fleksitariańskiej, czyli diety polegającej na spożyciu ograniczonej ilości mięsa w tygodniu. Dzięki takiemu rozwiązaniu można:

  • czerpać korzyści ze spożywania głównie produktów roślinnych,
  • ograniczyć ryzyko związane ze spożyciem nadmiaru produktów zwierzęcych,
  • przyczynić się do zmniejszenia niekorzystnych skutków działalności człowieka wobec Ziemi.

FLEXI JEST SEXI! Jeżeli chcesz ułożyć sobie dietę wegańską, wegetariańską lub fleksitariańską, ale nie wiesz jak do tego podejść, żeby była ona skuteczna i bezpieczna? Napisz do nas w sprawie współpracy indywidualnej.

keyboard_arrow_up