Dlaczego warto jeść mandarynki?

Data i autor:

Owoce mandarynki są powszechnie uwielbianą przekąską i składnikiem deserów. Dlaczego warto jeść mandarynki? Warto je spożywać nie tylko z powodu ich smaku, gdyż stanowią również pokarm cenny i odżywczy. 100 g tych owoców zawiera 85% wody i jedynie ~53 kcal, ~13,5 g węglowodanów, w tym ~11g cukrów prostych (głównie fruktoza), ~1g białka, ~0,4g błonnika pokarmowego oraz ~0,3 tłuszczu.

Co zdrowego zawierają mandarynki?

Mandarynki są bogatym źródłem antyoksydantów, które mogą chronić przed uszkodzeniami DNA, poprawiać odporność oraz spowolniać procesy starzenia. Ponadto stanowią magazyn niezbędnych składników mineralnych. W 100 g znajdziemy znaczące ilości:

  • witaminy C (26,7 mg) oraz witaminy A (681 IU) i flawonoidów, czyli związków o potencjale antyoksydacyjnym.
  • składników mineralnych, takich jak: wapń (37 mg), potas (141 mg), magnez (12 mg) oraz fosfor (19,9 mg)

Należy zaznaczyć, że zawartość prekursorów witaminy A w mandarynkach jest wysoka na tle innych cytrusów. Ustępują one jedynie grejpfrutom, które mają jej 1150 UI/100 mg. Znajdziemy w nich beta-karoten oraz beta-kryptoksantynę, stanowiących ogólna zawartość prekursorów witaminy A, z których właśnie organizm człowieka przetwarza tę witaminę. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowy wzrost i rozwój, dobry wzrok oraz odpowiedź immunologiczną. Jednak kluczową rolę odgrywa beta-kryptoksantyna (407 mcg/100g), czyli pomarańczowy barwnik, będący najlepiej absorbowanym przez organizm karotenoidem. Badacze z Uniwersytetu w Wisconsin-Madison twierdzą, że beta-kryptoksantyna może zapobiegać utracie masy kostnej wraz z wiekiem, co chronić może przed osteoporozą.

Dodatkowo trzeba podkreślić, że mandarynki w porównaniu do innych cytrusów, takich jak: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, czy pomelo wypadają najkorzystniej, jeśli chodzi o zawartość magnezu. Magnez odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, usprawniając przekazywanie impulsów nerwowych. Odpowiada również za prawidłową pracę mięśni oraz przemianę węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Jednak, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie tego kationu dorosłemu mężczyźnie (420 mg/dzień), należałoby spożyć ok. 3,5 kg.

Warto również docenić ten owoc za znaczące ilości wcześniej wspomnianych:

  • wapnia, który jest odpowiedzialny za wykonywaniu skurczu sarkomerów, a co za tym idzie, również całych mięśni oraz stanowi główny budulec kości i zębów, usprawnia również procesy krzepnięcia krwi;
  • potasu, odpowiedzialnego za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, poprzez jego obniżanie
  • witaminy C, stanowiącej antyoksydant oraz usprawniającej syntezę kolagenu oraz l-karnityny i zapobiegającą występowaniu szkorbutu

Podsumowanie – dlaczego warto jeść mandarynki?

Podsumowując warto jeść mandarynki, gdyż są przede wszystkim niskokaloryczne i bardzo smaczne. Pomagają w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu. Są również dobrym źródłem antyoksydantów i składników mineralnych. Usprawniają pracę układu immunologicznego. Przez swoją niską kaloryczność, mogą pomóc zachować prawidłową masę ciała. Mogą być pomocne w prewencji osteoporozy. Wbrew obiegowym teoriom nadają się również dla diabetyków.


Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł

  1. Musara C, Aladejana EB and Mudyiwa SM. Review of the nutritional composition, medicinal, phytochemical and pharmacological properties of Citrus reticulata Blanco (Rutaceae) [version 1; peer review: awaiting peer review]F1000Research 2020, 9:1387
  2. Czech, A., Zarycka, E., Yanovych, D. et al. Mineral Content of the Pulp and Peel of Various Citrus Fruit Cultivars. Biol Trace Elem Res 193, 555–563 (2020).
  3. Liu, Yuqiu. “Beta-cryptoxanthin: An overview on dietary sources, metabolism, benefits in human health, and biofortification.” (2012).
keyboard_arrow_up