Kapsaicynoidy są substancjami zawartymi w roślinach, które nadają ostry smak i znajdują się przede wszystkim w papryczkach chilli. Kapsaicyna i dihydrokapsaicyna i stanowią około 90% kapsaicynoidów występujących w naturze. Wykazano, że wpływają one na wydatek energetyczny najprawdopodobniej przez stymulowanie układu współczulnego i zwiększenie wydzielania katecholamin – adrenaliny i noradrenaliny (1).
Kapsaicyna wiąże się z tymi samymi receptorami (TRPV1), które prowadzą do odczuwania bólu od ciepła. W rzeczywistości papryczki chili są wyjątkowo ostre. W związku z tym niewiele osób może je w ogóle spożywać lub może jedynie w bardzo małych ilościach. Kapsaicyna, jako agonista receptora TRPV1 może stanowić potencjalną strategię w prewencji otyłości i zespołu metabolicznego.
Coraz więcej dowodów wskazuje, że receptory TRPV1 odgrywają kluczową rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wpływają na termogenezę, regulację masy ciała, metabolizm glukozy i lipidów oraz układ sercowo-naczyniowy (2). Aktywacja TRPV1 przez kapsaicynę może łagodzić zaburzenia homeostazy glukozy przez stymulowanie wydzielania insuliny i zwiększenie poziomu GLP-1 (3, 4). Kapsaicyna posiada właściwości czyniące ją substancją znajdującą zastosowanie w terapii bólu, reumatoidalnego zapalenia stawów i naczynioruchowego nieżytu nosa. Kilka badań przedklinicznych wykazało, że kapsaicyna może działać przeciwnowotworowo. Wreszcie, kapsaicyna wykazuje znaczące właściwości przeciwutleniające. Postulowano, że związek ten może mieć ważne implikacje w zapobieganiu lub leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera (5).
Potencjalne mechanizmy kapsaicyny leżące u podstaw działania przeciw otyłości
- zwiększenie utleniania tłuszczów i hamowanie adipogenezy
- aktywowanie BAT i indukowanie termogenezy
- tłumienie apetytu i zwiększenie sytości regulowanej przez obwody neuronalne podwzgórza
- modulacje funkcji przewodu pokarmowego i mikroflory jelitowej
Inną niezależną grupą związków, które są strukturalnie podobne do kapsaicyny są kapsinoidy. Znajdują się w nieostrej odmianie czerwonej papryki zwanej „CH-19 Sweet” (6). Ze względu na ich odmienną strukturę kapsinoidy stymulują receptory w jelitach natomiast nie działają na receptory w jamie ustnej. To powoduje brak odczuwania uczucia pieczenia po ich spożyciu (7).
Kapsaicyna, papryczki chili, i CH-19 w badaniach naukowych
- Whiting i wsp. w 2012 przeprowadzili systematyczny przegląd literatury (6) w celu oceny potencjalnych korzyści ze spożycia kapsaicynoidów i kapsynoidów w stosunku do utraty i kontroli masy ciała. Spośród 90 zidentyfikowanych badań 20 spełniało kryteria włączenia (n = 563). Zidentyfikowano trzy główne obszary potencjalnych korzyści w zakresie kontroli masy ciała. W tym wzrost wydatku energetycznego, wzrost utleniania tłuszczów i spadek apetytu. Interwencje w analizowanych badaniach obejmowały zastosowanie pieprzu czerwonego bogatego w kapsaicinoidy, CH-19 Słodkiej papryki, suplementów kapsaicyny, suplementów dihydrokapsiatu i pieprzu cayenne. Zaobserwowano, że regularne spożywanie kapsaicynoidów powodowało istotny spadek zawartości tłuszczu w jamie brzusznej i spadek apetytu oraz poboru energii. W przeglądzie stwierdzono również, że spożycie kapsaicynoidów zwiększa spoczynkowy wydatek energii o około 50 kcal dziennie, co skutkuje klinicznie istotną utratą masy ciała w ciągu 1-2 lat. Na podstawie wyników zasugerowano, że kapsaicynoidy mogą odgrywać pozytywną rolę w programach kontroli masy ciała.
- W 2014 r. ponownie Whiting i wsp. przeprowadzili meta analizę (8). Uwzględniono w niej 10 badań klinicznych i oceniono wpływ kapsaicynoidów na kontrolę masy ciała i spożycie energii. Analiza danych wykazała, że spożycie kapsaicynoidów przed posiłkiem zmniejszyło spożycie energii ad libitum o 309,9 kJ (74,0 kcal) podczas posiłku. Wyniki badań sugerują, że minimalna dawka 2 mg kapsaicynoidów jest potrzebna, aby przyczynić się do zmniejszenia poboru energii ad libitum, co wydaje się być przypisane zmienionej preferencji dla pokarmów bogatych w węglowodany w stosunku do żywności o wyższej zawartości tłuszczu. Wyniki należy jednak traktować z pewną ostrożnością, ponieważ heterogeniczność była wysoka.
Kapsaicyna – podsumowanie
Na podstawie dostępnych dowodów wydaje się, że kapsaicynoidy i kapsynoidy występujące w ostrych paprykach są skuteczne w zwiększaniu spoczynkowego wydatku energetycznego, co może prowadzić do klinicznie znaczącej utraty masy ciała w miarę upływu czasu. Najczęściej zgłaszane dawki stosowane w badaniach klinicznych wynoszą 30 mg dla czerwonej papryki chili, 135 mg dla suplementów kapsaicyny, 3–12 mg dla kapsynoidów i do 1 g/kg masy ciała dla CH-19 Słodkiej papryki (6). Pozostają jednak pytania dotyczące zdolności kapsaicynoidów i kapsynoidów do powodowania znacznego spadku masy ciała w czasie, ponieważ do tej pory przeprowadzono niewiele badań długoterminowych (> 12 tygodni) z udziałem ludzi.
Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł
-
Galgani JE, Ravussin E. Effect of dihydrocapsiate on resting metabolic rate in humans. Am J Clin Nutr. 2010
-
Sun F, Xiong S, Zhu Z. Dietary Capsaicin Protects Cardiometabolic Organs from Dysfunction. Nutrients. 2016
-
Gram DX, Ahrén B, Nagy I, Olsen UB, Brand CL, Sundler F, Tabanera R, Svendsen O, Carr RD, Santha P, Wierup N, Hansen AJ. Capsaicin-sensitive sensory fibers in the islets of Langerhans contribute to defective insulin secretion in Zucker diabetic rat, an animal model for some aspects of human type 2 diabetes. Eur J Neurosci. 2007
-
Wang P, Yan Z, Zhong J, Chen J, Ni Y, Li L, Ma L, Zhao Z, Liu D, Zhu Z. Transient receptor potential vanilloid 1 activation enhances gut glucagon-like peptide-1 secretion and improves glucose homeostasis. Diabetes. 2012 Aug;61(8):2155-65. doi: 10.2337/db11-1503. Epub 2012
-
Zheng J, Zheng S, Feng Q, Zhang Q, Xiao X. Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep. 2017 May 11;37(3). pii: BSR20170286. doi: 10.1042/BSR20170286. Print 2017
-
Whiting S, Derbyshire E, Tiwari BK. Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence. Appetite. 2012
-
Luo XJ, Peng J, Li YJ. Recent advances in the study on capsaicinoids and capsinoids. Eur J Pharmacol. 2011
-
Whiting S, Derbyshire EJ, Tiwari B. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite. 2014 Feb;73:183-8. doi: 10.1016/j.appet.2013.11.005. Epub 2013