Mity o zakwaszeniu

Data i autor:

Mity o zakwaszeniu mogą przybierać różną postać. Zakwaszenie organizmu, zakwaszenie krwi, zakwaszenie moczu, zakwaszenie mięśni, zakwasy… Od tego wszystkiego nie jednej osobie zrobił się w głowie mętlik. W poniższym artykule postaram się w prosty i czytelny sposób wyjaśnić, które pojęcia są prawdziwe, a które tak naprawdę w rzeczywistości nie istnieją.

Jakie jest prawidłowe pH?

W prawidłowych warunkach pH krwi  mieści się w wąskim przedziale 7,35-7,45. Za utrzymanie stałego pH krwi odpowiedzialne są przede wszystkim: płuca, nerki oraz układy buforowe krwi i tkanek. W różnych częściach organizmu pH jest zmienne. Dla przykładu w żołądku panuje pH silnie kwaśne, a płyn trzustkowy jest mocno zasadowy.

Spadek pH poniżej 7,35 może wystąpić podczas choroby, ale jest stanem bezpośredniego zagrożenia zdrowia, życia i wymaga hospitalizacji. Tak więc tzw. zakwaszenie organizmu jest mitem wymyślonym na potrzeby reklam diet oczyszczających suplementów diety. Odradzam stosowanie diet i suplementów odkwaszających organizm.

Czy dieta ma wpływ na pH krwi?

Dieta zakwaszająca organizm lub dieta alkalizująca to powszechne mity o zakwaszeniu. Dieta ma minimalny wpływ na pH krwi. Istnieje co prawda wskaźnik PRAL, który wskazuje na potencjał kwasotwórczy lub zasadotwórczy produktów. W praktyce, dieta składająca się z produktów zasadotwórczych jest zdrowa, gdyż przy okazji wiąże się z regularnym spożyciem warzyw i owoców. Wśród produktów kwasotwórczych  również znajdują się zdrowe produkty.

Trochę większy wpływ może mieć dieta na pH moczu. Należy pamiętać, że oprócz pożywienia na pH moczu mogą mieć wpływ również infekcje i choroby układu moczowego. Należy mieć na uwadze także, że zmiana pH moczu na zasadowy wcale nie musi być korzystna.

Czy ból mięśni w trakcie treningu to zakwasy?

Istnieje natomiast coś takiego jak zakwaszenie mięśni, które występuje podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Intensywny wysiłek fizyczny prowadzi  do akumulacji jonów wodorowych (H+) w mięśniach co powoduje uczucie bólu i pieczenia w trakcie treningu.

Zakwaszenie mięśni jest jednak procesem występującym wyłącznie w trakcie lub niedługo po aktywności fizycznej. W krótkim czasie organizm, dzięki swoim mechanizmom regulującym, usuwa nadmiar H+ co umożliwia kontynuowanie wysiłku. W celu ograniczenia akumulacji H+ stosuje się w sporcie suplementy takie jak np. wodorowęglan sodu lub beta-alanina.

Ból mięśni po treningu to nie zakwasy! Zjawisko opóźnionej bolesności mięśni zwanej (DOMS) następuje w wyniku uszkodzeń włókien mięśniowych i charakteryzuje się narastającą w czasie tkliwością mięśni, która zazwyczaj osiąga szczyt w 24 do 72 godzin po aktywności fizycznej i ustępuje kilka dni później, w zależności od stopnia uszkodzenia mięśni.

Mity o zakwaszeniu – podsumowanie

Jak widać mity o zakwaszeniu mogą dotyczyć wielu zagadnień. Po przeczytaniu tego krótkiego wpisu z pewnością będziecie już wiedzieć, które pojęcia dotyczące zakwaszenia są prawdziwe, a które to zwykła bujda na resorach.

keyboard_arrow_up