Rodzaj spożytego białka i zawartość poszczególnych aminokwasów ma wpływ na poposiłkowe stężenie aminokwasów we krwi. Białka zwierzęce są ogólnie bardziej skutecznie wchłaniane w porównaniu z białkami roślinnymi. Białko grochu ma niską zawartość metioniny i zawiera mniejsze ilości aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Odgrywają one kluczową rolę w odbudowie białek mięśniowych. Czy probiotyki i białko roślinne mogą jakoś wspierać swoje działanie? Postawiono hipotezę, że suplementacja probiotyków powoduje korzystne zmiany w mikroflorze jelitowej, pomagając w absorpcji aminokwasów z białek roślinnych.
Co wiemy z ostatniego badania?
15 mężczyzn aktywnych fizycznie (24,2 ± 5,0 lat; 85,3 ± 12,9 kg; 178,0 ± 7,6 cm; 16,7 ± 5,8% tkanki tłuszczowej) spożywało 20 g białka grochu z probiotykiem (5 miliardów CFU L . paracasei LP-DG® (CNCM I-1572) plus 5 miliardów CFU L. paracasei LPC-S01 (DSM 26760), SOFAR SpA, Włochy) lub placebo przez 2 tygodnie w losowym, podwójnie zaślepionym, krzyżowym badaniu, rozdzielone przez 4-tygodniowy okres przerwy.
Próbki krwi pobierano na początku oraz 30, 60, 120 i 180 minut po spożyciu i analizowano pod kątem zawartości aminokwasów. Podawanie probiotyku znacznie zwiększało stężenie aminokwasów: metioniny, histydyny, waliny, leucyny, izoleucyny, tyrozyny, całkowitego BCAA i maksymalne stężenie całkowite EAA (Cmax) i AUC bez znaczącej zmiany czasu do osiągnięcia maksymalnych stężeń.
Podsumowanie – probiotyki i białko roślinne
Podsumowując, wyniki niniejszego badania wskazują że probiotyki i białko roślinne to dobre połączenie. Równoczesne podawanie białka roślinnego z wieloszczepowym probiotykiem zwiększa poposiłkowe zmiany aminokwasów we krwi. Suplementacja probiotyków z białkiem roślinnym może być cenną strategią. Warto ją stosować, gdyż pomaga przezwyciężać nieoptymalny skład białek roślinnych.
Kliknij tutaj, aby rozwinąć listę źródeł
Jäger R, Zaragoza J, Purpura M, et al. Probiotic Administration Increases Amino Acid Absorption from Plant Protein: a Placebo-Controlled, Randomized, Double-Blind, Multicenter, Crossover Study [published online ahead of print, 2020 May 1]. Probiotics Antimicrob Proteins. 2020;10.1007/s12602-020-09656-5.