Produkty z kannabidiolem (CBD) pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Aktualny status prawny obowiązujący w Polsce klasyfikuje produkty z konopii zawierające <0,2 % THC jako legalne co stwarza…
W 2019 r. przeprowadziłem w grupie 153 zawodników sportów walki badanie Ocena poziomu wiedzy zawodników sportów walki dotycząca konsekwencji neurologicznych indukowanych ciosami oraz neuroprotekcji żywieniowej. W badaniu zostały zbadane również…
Rodzaj spożytego białka i zawartość poszczególnych aminokwasów ma wpływ na poposiłkowe stężenie aminokwasów we krwi. Białka zwierzęce są ogólnie bardziej skutecznie wchłaniane w porównaniu z białkami roślinnymi. Białko grochu ma…
W świetle aktualnych dowodów naukowych spożycie kawy wiąże jest z szeregiem właściwości zdrowotnych. W moim domu zapach kawy unosi się od rana do wieczora, a w Waszym? Kawa to napar,…
Szafran pozyskuje się z rośliny Crocus sativus i od 3000 lat jest wykorzystywany jako przyprawa i barwnik w żywności. Wysuszony szafran znany jest z korzennego, lekko ostrego, gorzkiego smaku, intensywnego…
W dniu wczorajszym wziąłem udział w Konferencji Diety roślinne – wady i zalety Akademii Dietetyki Sportowej. Bardzo merytoryczne i potrzebne aktualnie wydarzenie, gdyż w obliczu filmu #gamechangers mamy do czynienia z powstaniem…
Wielu zawodników sportów walki uważa, że sól epsom do kąpieli podczas robienia wagi zwiększa utratę masy ciała. To przekonanie, podobnie jak wiele rzeczy w sportach walki, jest związane z obiegowymi…
W dziewiątym miesiącu kalendarza islamskiego zdrowi muzułmanie muszą pościć od świtu do zachodu słońca. Ten okres postu polega na powstrzymywaniu się między innymi od spożywania posiłków i przyjmowania płynów. Obecnie…
Ostatnio ukazało się kolejne, interesujące badanie wykazujące potencjalne korzyści płynące z przerywania deficytu energetycznego. Wzięto pod lupę zastosowanie refeedów w kontekście zachowania beztłuszczowej masy ciała (FFM). Refeedy w trakcie redukcji…
W niedawno opublikowanym badaniu sprawdzono czy posiadanie psa może wpływać na długość życia. Badacze wzięli pod lupę 182 000 osoby po zawale serca, z czego prawie 6% było właścicielami psów.…
Chroniczne stosowanie kofeiny jest w powszechnej opinii wiązane z pogorszeniem efektów jej działania. Czy faktycznie tolerancja na kofeinę istnieje? W świetle badań naukowych sytuacja wydaje się być jednak bardziej skomplikowana.…
Międzynarodowy Instytut Żywienia w Sporcie (ISSN) opublikował 21 grudnia 2019 r. stanowisko dotyczące zastosowania probiotyków w sporcie. Jest to zdecydowanie najciekawszy dokument dla dietetyka sportowego jaki ukazał się pod koniec…
W dotychczasowych badaniach mięta pieprzowa i zielona oraz inne rośliny z plemienia Mentheae wpływały korzystnie na funkcje kognitywne. Ekstrakty z tej rodziny roślin mają zbliżone mechanizmy działania na mózg. Substancje…
Udowodniono, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, oliwę z oliwek i ryby, ma właściwości korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, przeciwzapalne, a także neuroprotekcyjne (1). Przestrzeganie zaleceń diety…
Refeedy i diet breaki to przerwy od deficytu energetycznego wprowadzane celowo podczas redukcji masy ciała. Zawodnicy sportów, w których występują kategorie wagowe, stosują metody zarówno długotrwałej i gwałtownej redukcji masy…