Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Dieta ubogoresztkowa w trakcie robienia wagi

Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…

Dlaczego warto jeść maliny?

Dlaczego warto jeść maliny? Maliny są niskokalorycznymi owocami jagodowymi o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. W 100 g malin znajduje się ponad 85 g wody, jedynie 52 kcal,…

Jakość olejków CBD na rynku

Produkty z kannabidiolem (CBD) pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Aktualny status prawny obowiązujący w Polsce klasyfikuje produkty z konopii zawierające <0,2 % THC jako legalne co stwarza…

Nawyki żywieniowe zawodników sportów walki

W 2019 r. przeprowadziłem w grupie 153 zawodników sportów walki badanie Ocena poziomu wiedzy zawodników sportów walki dotycząca konsekwencji neurologicznych indukowanych ciosami oraz neuroprotekcji żywieniowej. W badaniu zostały zbadane również…

Probiotyki i białko roślinne

Rodzaj spożytego białka i zawartość poszczególnych aminokwasów ma wpływ na poposiłkowe stężenie aminokwasów we krwi. Białka zwierzęce są ogólnie bardziej skutecznie wchłaniane w porównaniu z białkami roślinnymi. Białko grochu ma…

Gen wojownika u zawodników MMA

Katechol-O-metylotransferaza (COMT) jest enzymem zlokalizowanym w postsynaptycznej błonie neuronów, uczestniczącym w degradacji katecholamin (dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny). Funkcjonalny polimorfizm pojedynczego nukleotydu (SNP) w genie katechol-O-metylotransferazy (COMT) (rs4680) jest wariantem genu, który,…

Właściwości zdrowotne kawy

W świetle aktualnych dowodów naukowych spożycie kawy wiąże jest z szeregiem właściwości zdrowotnych. W moim domu zapach kawy unosi się od rana do wieczora, a w Waszym? Kawa to napar,…

Właściwości zdrowotne szafranu

Szafran pozyskuje się z rośliny Crocus sativus i od 3000 lat jest wykorzystywany jako przyprawa i barwnik w żywności. Wysuszony szafran znany jest z korzennego, lekko ostrego, gorzkiego smaku, intensywnego…

Diety Roślinne – wady i zalety

W dniu wczorajszym wziąłem udział w Konferencji Diety roślinne – wady i zalety Akademii Dietetyki Sportowej. Bardzo merytoryczne i potrzebne aktualnie wydarzenie, gdyż w obliczu filmu #gamechangers mamy do czynienia z powstaniem…

Ramadan, a zdolności wysiłkowe

W dziewiątym miesiącu kalendarza islamskiego zdrowi muzułmanie muszą pościć od świtu do zachodu słońca. Ten okres postu polega na powstrzymywaniu się między innymi od spożywania posiłków i przyjmowania płynów. Obecnie…

Refeedy w trakcie redukcji masy ciała

Ostatnio ukazało się kolejne, interesujące badanie wykazujące potencjalne korzyści płynące z przerywania deficytu energetycznego. Wzięto pod lupę zastosowanie refeedów w kontekście zachowania beztłuszczowej masy ciała (FFM). Refeedy w trakcie redukcji…

Posiadanie psa, a długość życia

W niedawno opublikowanym badaniu sprawdzono czy posiadanie psa może wpływać na długość życia. Badacze wzięli pod lupę 182 000 osoby po zawale serca, z czego prawie 6% było właścicielami psów.…

Tolerancja na kofeinę – fakt czy mit?

Chroniczne stosowanie kofeiny jest w powszechnej opinii wiązane z pogorszeniem efektów jej działania. Czy faktycznie tolerancja na kofeinę istnieje? W świetle badań naukowych sytuacja wydaje się być jednak bardziej skomplikowana.…

Probiotyki w sporcie

Międzynarodowy Instytut Żywienia w  Sporcie (ISSN) opublikował 21 grudnia 2019 r. stanowisko dotyczące zastosowania probiotyków w sporcie. Jest to zdecydowanie najciekawszy dokument dla dietetyka sportowego jaki ukazał się pod koniec…
keyboard_arrow_up