Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Ramadan, a zdolności wysiłkowe

W dziewiątym miesiącu kalendarza islamskiego zdrowi muzułmanie muszą pościć od świtu do zachodu słońca. Ten okres postu polega na powstrzymywaniu się między innymi od spożywania posiłków i przyjmowania płynów. Obecnie…

Refeedy w trakcie redukcji masy ciała

Ostatnio ukazało się kolejne, interesujące badanie wykazujące potencjalne korzyści płynące z przerywania deficytu energetycznego. Wzięto pod lupę zastosowanie refeedów w kontekście zachowania beztłuszczowej masy ciała (FFM). Refeedy w trakcie redukcji…

Posiadanie psa, a długość życia

W niedawno opublikowanym badaniu sprawdzono czy posiadanie psa może wpływać na długość życia. Badacze wzięli pod lupę 182 000 osoby po zawale serca, z czego prawie 6% było właścicielami psów.…

Tolerancja na kofeinę – fakt czy mit?

Chroniczne stosowanie kofeiny jest w powszechnej opinii wiązane z pogorszeniem efektów jej działania. Czy faktycznie tolerancja na kofeinę istnieje? W świetle badań naukowych sytuacja wydaje się być jednak bardziej skomplikowana.…

Probiotyki w sporcie

Międzynarodowy Instytut Żywienia w  Sporcie (ISSN) opublikował 21 grudnia 2019 r. stanowisko dotyczące zastosowania probiotyków w sporcie. Jest to zdecydowanie najciekawszy dokument dla dietetyka sportowego jaki ukazał się pod koniec…

Mięta zielona, a funkcje kognitywne

W dotychczasowych badaniach mięta pieprzowa i zielona oraz inne rośliny z plemienia Mentheae wpływały korzystnie na funkcje kognitywne. Ekstrakty z tej rodziny roślin mają zbliżone mechanizmy działania na mózg. Substancje…

Dieta zdrowa dla mózgu

Udowodniono, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, oliwę z oliwek i ryby, ma właściwości korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, przeciwzapalne, a także neuroprotekcyjne (1). Przestrzeganie zaleceń diety…

Refeedy i diet breaki na redukcji

Refeedy i diet breaki to przerwy od deficytu energetycznego wprowadzane celowo podczas redukcji masy ciała. Zawodnicy sportów, w których występują kategorie wagowe, stosują metody zarówno długotrwałej i gwałtownej redukcji masy…

Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir (Zingiber officinale) jest rośliną znaną od stuleci i powszechnie stosowaną w potrawach kuchni azjatyckich i ajurwedyjskich. Kłącze imbiru było również używane w tradycyjnej medycynie, a jego zastosowanie sięga 3000…

Właściwości zdrowotne wiśni

Właściwości zdrowotne wiśni powodują, że są one cennym pokarmem dla wielu osób. Wiśnie są owocami o wysokiej gęstości odżywczej i stosunkowo niskiej kaloryczności (~50 kcal/100 g). Zawierają znaczne ilości cennych…

Aklimatyzacja do gorąca przed robieniem wagi

Czy aklimatyzacja do gorąca może dawać potencjalne korzyści przed robieniem wagi? Znany badacz tematyki robienia wagi w sportach walki dr Oliver Barley i jego współpracownicy z Uniwersytetu Edith Cohan w…

Kreatyna, a uszkodzenia mózgu

Kreatyna, inaczej kwas metyl-guanidynooctowy, powstaje endogennie w nerkach i wątrobie z aminokwasów argininy i glicyny przy użyciu s-adenozylmetioniny (SAMe). Ponad 60% kreatyny w ludzkim organizmie ulega fosforylacji i służy jako…

Piperyna – czyli dlaczego warto dużo pieprzyć?

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest powszechnie stosowaną przyprawą, która nadaje potrawom własny smak oraz poprawia smak innych składników żywieniowych. Powszechnie uważany za „króla przypraw”, pieprz czarny był stosowany na przez…

Geny, a uszkodzenia mózgu

Geny, a uszkodzenia mózgu – okazuje się, że istnieje powiązanie. Polimorfizmy genetyczne wydają się być istotnym czynnikiem ryzyka chorób neurodegeneracyjnych wynikających z urazowych uszkodzeń mózgu. Apolipoproteina E jest glikozylowanym białkiem…

Wodorowęglan sodu poprawia wyniki sportowe

Dwuwęglan sodu (NaHCO3), czyli popularna soda oczyszczona, poprawia wyniki sportowe. Spożycie wodorowęglanu skutkuje zwiększeniem pojemności buforowej krwi, usprawnieniem wypływu jonów H+ powstałych w wyniku wysiłku o wysokiej intensywności z przestrzeni…

NAC w terapii urazów mózgu

N-acetyl-l-cysteina (NAC) to N-acetylowa pochodna aminokwasu l-cysteiny. Jest prekursorem syntezy glutationu, przeciwdziała szkodliwemu wpływowi stresu oksydacyjnego i tłumi nadmierną odpowiedź immunozapalną organizmu. NAC jest lekiem zatwierdzonym przez FDA od 1985…
keyboard_arrow_up