Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Zastosowanie diet break’ów

Wyniki badania Jacksona Peosa i współpracowników było wyczekiwane od dłuższego czasu. Jest to pierwsza przeprowadzona na taką skalę interwencja w grupie osób wytrenowanych, w której przyjrzano się jak sprawdza się…

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Dlaczego warto jeść arbuzy? Arbuz składa się głównie, bo aż w 91,5% z wody. 100 g tego owocu dostarcza zaledwie ~30 kcal co czyni go produktem niskokalorycznym. Ponadto w 100…

Jak nie przytyć po walce?

Zawodnicy sportów walki dokonują radykalnych redukcji masy ciała w trakcie przygotowań do walki o czym doskonale wiecie z moich poprzednich wpisów. Często sportowcy rozpoczynają przygotowania do walki z ponad 20-25%…

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledź jest gatunkiem ryby morskiej. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów śledzie są wysokokaloryczne, jednak stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 100 g śledzia dostarcza 158 kcal w tym 18…

Szpinak a zdolności wysiłkowe

Większość z Was pamięta bajkę o marynarzu Popey’u, który spożywając szpinak zyskiwał niezwykłą moc. Dzięki sile uzyskanej po spożyciu szpinaku Popeye chronił swoją narzeczoną Oliwię przed rywalizującym z nim o…

Ile posiłków dziennie powinno się jeść?

Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość…

Dlaczego zawodnicy nie robią wagi?

Pod wpływem wydarzeń z ostatniego weekendu znowu zrobiło się głośno w tematyce robienia wagi. W swojej karierze zawodowej robiłem wagę z zawodnikami ponad 300 razy. Nigdy nie zdarzyło mi się,…

Czym jest chronożywienie?

Na początku warto zaznaczyć, że dla realizacji zamierzonych celów diety, kluczowym aspektem jest odpowiedni bilans kaloryczny. To błędy w kalkulacji bilansu są głównym powodem niepowodzeń diety. W ostatnich latach ukazało…

Dieta ubogoresztkowa w trakcie robienia wagi

Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…

Dlaczego warto jeść maliny?

Dlaczego warto jeść maliny? Maliny są niskokalorycznymi owocami jagodowymi o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. W 100 g malin znajduje się ponad 85 g wody, jedynie 52 kcal,…

Jakość olejków CBD na rynku

Produkty z kannabidiolem (CBD) pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Aktualny status prawny obowiązujący w Polsce klasyfikuje produkty z konopii zawierające <0,2 % THC jako legalne co stwarza…

Nawyki żywieniowe zawodników sportów walki

W 2019 r. przeprowadziłem w grupie 153 zawodników sportów walki badanie Ocena poziomu wiedzy zawodników sportów walki dotycząca konsekwencji neurologicznych indukowanych ciosami oraz neuroprotekcji żywieniowej. W badaniu zostały zbadane również…

Probiotyki i białko roślinne

Rodzaj spożytego białka i zawartość poszczególnych aminokwasów ma wpływ na poposiłkowe stężenie aminokwasów we krwi. Białka zwierzęce są ogólnie bardziej skutecznie wchłaniane w porównaniu z białkami roślinnymi. Białko grochu ma…

Gen wojownika u zawodników MMA

Katechol-O-metylotransferaza (COMT) jest enzymem zlokalizowanym w postsynaptycznej błonie neuronów, uczestniczącym w degradacji katecholamin (dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny). Funkcjonalny polimorfizm pojedynczego nukleotydu (SNP) w genie katechol-O-metylotransferazy (COMT) (rs4680) jest wariantem genu, który,…

Właściwości zdrowotne kawy

W świetle aktualnych dowodów naukowych spożycie kawy wiąże jest z szeregiem właściwości zdrowotnych. W moim domu zapach kawy unosi się od rana do wieczora, a w Waszym? Kawa to napar,…
keyboard_arrow_up