Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Kurkumina i urazowe uszkodzenia mózgu

W obliczu stresu oksydacyjnego, który następuje po urazowym uszkodzeniu mózgu (TBI), mózg składający się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych staje się bardziej podatny na peroksydację lipidów, która może uszkadzać białka…

Właściwości zdrowotne wiśni

Wiśnie są owocami o wysokiej gęstości odżywczej i stosunkowo niskiej kaloryczności (~50 kcal/100 g). Zawierają znaczne ilości cennych składników odżywczych i bioaktywnych, w tym błonnika, polifenoli, karotenoidów, witaminy C i…

Piperyna – czyli dlaczego warto dużo pieprzyć?

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest powszechnie stosowaną przyprawą, która nadaje potrawom własny smak oraz poprawia smak innych składników żywieniowych. Powszechnie uważany za „króla przypraw”, pieprz czarny był stosowany na przez…

Kolagen – co musisz o nim wiedzieć?

Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym tkanki łącznej stanowiącym około 1/3 białek w organizmach kręgowców oraz głównym składnikiem macierzy pozakomórkowej (1). Termin kolagen pochodzi od greckiego słowa kólla, oznaczającego „klej” (2).…

Aronia – królowa antyoksydantów

Czarna aronia (Aronia melanocarpa) to mniej znany gatunek owoców, wykorzystywany głównie do produkcji soków, przecierów, dżemów, galaretek, wina, suplementów diety oraz jako barwnik spożywczy. Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, jednak…
Menu