Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledź jest gatunkiem ryby morskiej. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów śledzie są wysokokaloryczne, jednak stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 100 g śledzia dostarcza 158 kcal w tym 18…

Szpinak a zdolności wysiłkowe

Większość z Was pamięta bajkę o marynarzu Popey’u, który spożywając szpinak zyskiwał niezwykłą moc. Dzięki sile uzyskanej po spożyciu szpinaku Popeye chronił swoją narzeczoną Oliwię przed rywalizującym z nim o…

Ile posiłków dziennie powinno się jeść?

Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość…

Dlaczego zawodnicy nie robią wagi?

Pod wpływem wydarzeń z ostatniego weekendu znowu zrobiło się głośno w tematyce robienia wagi. W swojej karierze zawodowej robiłem wagę z zawodnikami ponad 300 razy. Nigdy nie zdarzyło mi się,…

Czym jest chronożywienie?

Na początku warto zaznaczyć, że dla realizacji zamierzonych celów diety, kluczowym aspektem jest odpowiedni bilans kaloryczny. To błędy w kalkulacji bilansu są głównym powodem niepowodzeń diety. W ostatnich latach ukazało…

Dieta ubogoresztkowa w trakcie robienia wagi

Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…

Dlaczego warto jeść maliny?

Dlaczego warto jeść maliny? Maliny są niskokalorycznymi owocami jagodowymi o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. W 100 g malin znajduje się ponad 85 g wody, jedynie 52 kcal,…

Jakość olejków CBD na rynku

Produkty z kannabidiolem (CBD) pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Aktualny status prawny obowiązujący w Polsce klasyfikuje produkty z konopii zawierające <0,2 % THC jako legalne co stwarza…

Nawyki żywieniowe zawodników sportów walki

W 2019 r. przeprowadziłem w grupie 153 zawodników sportów walki badanie Ocena poziomu wiedzy zawodników sportów walki dotycząca konsekwencji neurologicznych indukowanych ciosami oraz neuroprotekcji żywieniowej. W badaniu zostały zbadane również…

Probiotyki i białko roślinne

Rodzaj spożytego białka i zawartość poszczególnych aminokwasów ma wpływ na poposiłkowe stężenie aminokwasów we krwi. Białka zwierzęce są ogólnie bardziej skutecznie wchłaniane w porównaniu z białkami roślinnymi. Białko grochu ma…

Gen wojownika u zawodników MMA

Katechol-O-metylotransferaza (COMT) jest enzymem zlokalizowanym w postsynaptycznej błonie neuronów, uczestniczącym w degradacji katecholamin (dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny). Funkcjonalny polimorfizm pojedynczego nukleotydu (SNP) w genie katechol-O-metylotransferazy (COMT) (rs4680) jest wariantem genu, który,…

Właściwości zdrowotne kawy

W świetle aktualnych dowodów naukowych spożycie kawy wiąże jest z szeregiem właściwości zdrowotnych. W moim domu zapach kawy unosi się od rana do wieczora, a w Waszym? Kawa to napar,…

Właściwości zdrowotne szafranu

Szafran pozyskuje się z rośliny Crocus sativus i od 3000 lat jest wykorzystywany jako przyprawa i barwnik w żywności. Wysuszony szafran znany jest z korzennego, lekko ostrego, gorzkiego smaku, intensywnego…

Diety Roślinne – wady i zalety

W dniu wczorajszym wziąłem udział w Konferencji Diety roślinne – wady i zalety Akademii Dietetyki Sportowej. Bardzo merytoryczne i potrzebne aktualnie wydarzenie, gdyż w obliczu filmu #gamechangers mamy do czynienia z powstaniem…
keyboard_arrow_up