Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Kreatyna, a uszkodzenia mózgu

Kreatyna, inaczej kwas metyl-guanidynooctowy, powstaje endogennie w nerkach i wątrobie z aminokwasów argininy i glicyny przy użyciu s-adenozylmetioniny (SAMe). Ponad 60% kreatyny w ludzkim organizmie ulega fosforylacji i służy jako…
Trening na czczo

Trening na czczo – fakty i mity

W obiegowej teorii trening na czczo wydaje się przynosić pewne korzyści metaboliczne. Czy taka interwencja to faktycznie skuteczna metoda utraty masy ciała i poprawy spalania tkanki tłuszczowej? A może to…

Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir (Zingiber officinale) jest rośliną znaną od stuleci i powszechnie stosowaną w potrawach kuchni azjatyckich i ajurwedyjskich. Kłącze imbiru było również używane w tradycyjnej medycynie, a jego zastosowanie sięga 3000…

Kurkumina i urazowe uszkodzenia mózgu

W obliczu stresu oksydacyjnego, który następuje po urazowym uszkodzeniu mózgu (TBI), mózg składający się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych staje się bardziej podatny na peroksydację lipidów, która może uszkadzać białka…

Dieta w endometriozie

Endometrioza jest chorobą przewlekłą, estrogenozależną, którą definiujemy jako nieprawidłowe umiejscowienie błony śluzowej macicy poza miejscami jej naturalnego występowania. Choroba dotyka około 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Dane te są prawdopodobnie…

Cała prawda o kreatynie

Kreatyna (Cr) czyli kwas metyloguanidynooctowy jest związkiem powstającym w nerkach i wątrobie endogennie z aminokwasów argininy i glicyny przy użyciu s-adenozylmetioniny (SAMe) (1). 95% kreatyny w naszym organizmie znajduje się…

Jak poprawić krążenie krwi dietą

Jak poprawić krążenie krwi dietą? Często nie zdajemy sobie sprawy, że w naszej codziennej żywności znajduje się wiele substancji poprawiających krążenie krwi oraz zdolności wysiłkowe. Wśród takich substancji możemy wyszczególnić…

Mity o zakwaszeniu

Mity o zakwaszeniu mogą przybierać różną postać. Zakwaszenie organizmu, zakwaszenie krwi, zakwaszenie moczu, zakwaszenie mięśni, zakwasy… Od tego wszystkiego nie jednej osobie zrobił się w głowie mętlik. W poniższym artykule…
Dieta w insulinooporności

Dieta w insulinooporności

Insulinooporność (IO) jest to patologiczny stan, który objawia się znacznym zaburzeniem równowagi glukozowo-insulinowej. Wynika to z obniżonej wrażliwości komórek posiadających receptor insulinowy na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego…

Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto znajduje się w kręgu zainteresowań wielu osób z uwagi na coraz większą liczbę zachorowań. Tym samym powstaje coraz więcej artykułów, które sugerują szeroką gamę zaleceń czy…
Oszczędzanie w kuchni

Oszczędzanie w kuchni

W codziennym życiu, podczas zakupów czy gotowania często nie zwracamy uwagi na detale, które mogą pozwolić nam znacznie zaoszczędzać pieniądze, utrzymać czystość w naszej kuchni, a także wesprzeć środowisko naturalne.…

Czy deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne?

Niedawno opublikowana metaanaliza badań naukowych wykazuje, że ​​deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne , w tym globalne funkcjonowanie mózgu i pamięć. Jedenaście badań kontrolowanych z randomizacją (RCT) spełniło kryteria włączenia do…

DHA w prewencji uszkodzeń mózgu

Niedawno zostało opublikowane kolejne badanie ukazujące neuroprotekcyjny wpływ kwasów tłuszczowych omega 3, a przede wszystkim DHA w prewencji uszkodzeń mózgu w sporcie u zawodników futbolu amerykańskiego. W wynikach opublikowanego badania…

Właściwości zdrowotne wiśni

Właściwości zdrowotne wiśni powodują, że są one cennym pokarmem dla wielu osób. Wiśnie są owocami o wysokiej gęstości odżywczej i stosunkowo niskiej kaloryczności (~50 kcal/100 g). Zawierają znaczne ilości cennych…

Który program dla dietetyków wybrałem?

Żywienie, sport i zdrowy styl życia pasjonowały mnie się od zawsze. Dietetyka stała się jednocześnie moją pracą 8 lat temu. Początkowo plany żywieniowe rozpisywałem korzystając z pierwszych i bardzo podstawowych…

Walory dietetyczne pistacji

Pistacje w 100 g zawierają 572 kcal, co sprawia, że w porównaniu z innymi orzechami, takimi jak np. migdały, czy orzechy włoskie, są stosunkowo niskokaloryczne. Jest to spowodowane wyższą zawartością…
keyboard_arrow_up