Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto znajduje się w kręgu zainteresowań wielu osób z uwagi na coraz większą liczbę zachorowań. Tym samym powstaje coraz więcej artykułów, które sugerują szeroką gamę zaleceń czy…
Oszczędzanie w kuchni

Oszczędzanie w kuchni

W codziennym życiu, podczas zakupów czy gotowania często nie zwracamy uwagi na detale, które mogą pozwolić nam znacznie zaoszczędzać pieniądze, utrzymać czystość w naszej kuchni, a także wesprzeć środowisko naturalne.…

Deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne

Niedawno opublikowana metaanaliza badań naukowych wykazuje, że ​​deficyt kaloryczny poprawia funkcje kognitywne , w tym globalne funkcjonowanie mózgu i pamięć. Jedenaście badań kontrolowanych z randomizacją (RCT) spełniło kryteria włączenia do…

DHA w prewencji uszkodzeń mózgu

Niedawno zostało opublikowane kolejne badanie ukazujące neuroprotekcyjny wpływ kwasów tłuszczowych omega 3, a przede wszystkim DHA w prewencji uszkodzeń mózgu w sporcie u zawodników futbolu amerykańskiego. W wynikach opublikowanego badania…

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Owoce mandarynki są powszechnie uwielbianą przekąską i składnikiem deserów. Dlaczego warto jeść mandarynki? Warto je spożywać nie tylko z powodu ich smaku, gdyż stanowią również pokarm cenny i odżywczy. 100…

Który program dla dietetyków wybrałem?

Żywienie, sport i zdrowy styl życia pasjonowały mnie się od zawsze. Dietetyka stała się jednocześnie moją pracą 8 lat temu. Początkowo plany żywieniowe rozpisywałem korzystając z pierwszych i bardzo podstawowych…

Walory dietetyczne pistacji

Pistacje w 100 g zawierają 572 kcal, co sprawia, że w porównaniu z innymi orzechami, takimi jak np. migdały, czy orzechy włoskie, są stosunkowo niskokaloryczne. Jest to spowodowane wyższą zawartością…

Zastosowanie diet break’ów

Wyniki badania Jacksona Peosa i współpracowników było wyczekiwane od dłuższego czasu. Jest to pierwsza przeprowadzona na taką skalę interwencja w grupie osób wytrenowanych, w której przyjrzano się jak sprawdza się…

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Dlaczego warto jeść arbuzy? Arbuz składa się głównie, bo aż w 91,5% z wody. 100 g tego owocu dostarcza zaledwie ~30 kcal co czyni go produktem niskokalorycznym. Ponadto w 100…

Jak nie przytyć po walce?

Zawodnicy sportów walki dokonują radykalnych redukcji masy ciała w trakcie przygotowań do walki o czym doskonale wiecie z moich poprzednich wpisów. Często sportowcy rozpoczynają przygotowania do walki z ponad 20-25%…

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledź jest gatunkiem ryby morskiej. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów śledzie są wysokokaloryczne, jednak stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 100 g śledzia dostarcza 158 kcal w tym 18…

Szpinak a zdolności wysiłkowe

Większość z Was pamięta bajkę o marynarzu Popey’u, który spożywając szpinak zyskiwał niezwykłą moc. Dzięki sile uzyskanej po spożyciu szpinaku Popeye chronił swoją narzeczoną Oliwię przed rywalizującym z nim o…

Ile posiłków dziennie powinno się jeść?

Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość…

Dlaczego zawodnicy nie robią wagi?

Pod wpływem wydarzeń z ostatniego weekendu znowu zrobiło się głośno w tematyce robienia wagi. W swojej karierze zawodowej robiłem wagę z zawodnikami ponad 300 razy. Nigdy nie zdarzyło mi się,…

Czym jest chronożywienie?

Na początku warto zaznaczyć, że dla realizacji zamierzonych celów diety, kluczowym aspektem jest odpowiedni bilans kaloryczny. To błędy w kalkulacji bilansu są głównym powodem niepowodzeń diety. W ostatnich latach ukazało…

Dieta ubogoresztkowa w trakcie robienia wagi

Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…
keyboard_arrow_up