Śledź jest gatunkiem ryby morskiej. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów śledzie są wysokokaloryczne, jednak stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 100 g śledzia dostarcza 158 kcal w tym 18…
Większość z Was pamięta bajkę o marynarzu Popey’u, który spożywając szpinak zyskiwał niezwykłą moc. Dzięki sile uzyskanej po spożyciu szpinaku Popeye chronił swoją narzeczoną Oliwię przed rywalizującym z nim o…
Dawniej panował powszechny pogląd, że zdrowe odżywianie powinno polegać na spożywaniu przynajmniej 5 posiłków dziennie. Obecnie wśród osób interesujących się tematyką żywienia można się spotkać również z przeświadczeniem, że ilość…
Pod wpływem wydarzeń z ostatniego weekendu znowu zrobiło się głośno w tematyce robienia wagi. W swojej karierze zawodowej robiłem wagę z zawodnikami ponad 300 razy. Nigdy nie zdarzyło mi się,…
Na początku warto zaznaczyć, że dla realizacji zamierzonych celów diety, kluczowym aspektem jest odpowiedni bilans kaloryczny. To błędy w kalkulacji bilansu są głównym powodem niepowodzeń diety. W ostatnich latach ukazało…
Sportowcy robiący wagę zwykle poszczą, ograniczają kalorie lub zmniejszają objętość pożywienia w okresie przed ważeniem, aby zmniejszyć m. c. Czy ograniczanie kalorii jest jednak dobrym pomysłem? Przecież w trakcie robienia…
Ekipa Uniwersytetu Johna Moora w Liverpoolu na czele z Chrisem Kirkiem opublikowała badanie mające na celu sprawdzenie czy gwałtowny przyrost masy ciała (AWG) pomiędzy ważeniem, a walką MMA wpływa na…
Dlaczego warto jeść maliny? Maliny są niskokalorycznymi owocami jagodowymi o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. W 100 g malin znajduje się ponad 85 g wody, jedynie 52 kcal,…
Produkty z kannabidiolem (CBD) pojawiają się na rynku jak grzyby po deszczu. Aktualny status prawny obowiązujący w Polsce klasyfikuje produkty z konopii zawierające <0,2 % THC jako legalne co stwarza…
W 2019 r. przeprowadziłem w grupie 153 zawodników sportów walki badanie Ocena poziomu wiedzy zawodników sportów walki dotycząca konsekwencji neurologicznych indukowanych ciosami oraz neuroprotekcji żywieniowej. W badaniu zostały zbadane również…
Rodzaj spożytego białka i zawartość poszczególnych aminokwasów ma wpływ na poposiłkowe stężenie aminokwasów we krwi. Białka zwierzęce są ogólnie bardziej skutecznie wchłaniane w porównaniu z białkami roślinnymi. Białko grochu ma…
W świetle aktualnych dowodów naukowych spożycie kawy wiąże jest z szeregiem właściwości zdrowotnych. W moim domu zapach kawy unosi się od rana do wieczora, a w Waszym? Kawa to napar,…
Szafran pozyskuje się z rośliny Crocus sativus i od 3000 lat jest wykorzystywany jako przyprawa i barwnik w żywności. Wysuszony szafran znany jest z korzennego, lekko ostrego, gorzkiego smaku, intensywnego…
W dniu wczorajszym wziąłem udział w Konferencji Diety roślinne – wady i zalety Akademii Dietetyki Sportowej. Bardzo merytoryczne i potrzebne aktualnie wydarzenie, gdyż w obliczu filmu #gamechangers mamy do czynienia z powstaniem…
Wielu zawodników sportów walki uważa, że sól epsom do kąpieli podczas robienia wagi zwiększa utratę masy ciała. To przekonanie, podobnie jak wiele rzeczy w sportach walki, jest związane z obiegowymi…