Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Mięta zielona, a funkcje kognitywne

W dotychczasowych badaniach mięta pieprzowa i zielona oraz inne rośliny z plemienia Mentheae wpływały korzystnie na funkcje kognitywne. Ekstrakty z tej rodziny roślin mają zbliżone mechanizmy działania na mózg. Substancje…

Dieta zdrowa dla mózgu

Udowodniono, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, oliwę z oliwek i ryby, ma właściwości korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, przeciwzapalne, a także neuroprotekcyjne (1). Przestrzeganie zaleceń diety…

Refeedy i diet breaki na redukcji

Refeedy i diet breaki to przerwy od deficytu energetycznego wprowadzane celowo podczas redukcji masy ciała. Zawodnicy sportów, w których występują kategorie wagowe, stosują metody zarówno długotrwałej i gwałtownej redukcji masy…

Właściwości zdrowotne wiśni

Właściwości zdrowotne wiśni powodują, że są one cennym pokarmem dla wielu osób. Wiśnie są owocami o wysokiej gęstości odżywczej i stosunkowo niskiej kaloryczności (~50 kcal/100 g). Zawierają znaczne ilości cennych…

Aklimatyzacja do gorąca przed robieniem wagi

Czy aklimatyzacja do gorąca może dawać potencjalne korzyści przed robieniem wagi? Znany badacz tematyki robienia wagi w sportach walki dr Oliver Barley i jego współpracownicy z Uniwersytetu Edith Cohan w…

Piperyna – czyli dlaczego warto dużo pieprzyć?

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest powszechnie stosowaną przyprawą, która nadaje potrawom własny smak oraz poprawia smak innych składników żywieniowych. Powszechnie uważany za „króla przypraw”, pieprz czarny był stosowany na przez…

Geny, a uszkodzenia mózgu

Geny, a uszkodzenia mózgu – okazuje się, że istnieje powiązanie. Polimorfizmy genetyczne wydają się być istotnym czynnikiem ryzyka chorób neurodegeneracyjnych wynikających z urazowych uszkodzeń mózgu. Apolipoproteina E jest glikozylowanym białkiem…

Wodorowęglan sodu poprawia wyniki sportowe

Dwuwęglan sodu (NaHCO3), czyli popularna soda oczyszczona, poprawia wyniki sportowe. Spożycie wodorowęglanu skutkuje zwiększeniem pojemności buforowej krwi, usprawnieniem wypływu jonów H+ powstałych w wyniku wysiłku o wysokiej intensywności z przestrzeni…

NAC w terapii urazów mózgu

N-acetyl-l-cysteina (NAC) to N-acetylowa pochodna aminokwasu l-cysteiny. Jest prekursorem syntezy glutationu, przeciwdziała szkodliwemu wpływowi stresu oksydacyjnego i tłumi nadmierną odpowiedź immunozapalną organizmu. NAC jest lekiem zatwierdzonym przez FDA od 1985…

Wpływ niedoboru snu na testosteron

Zastanawiałeś się kiedyś jaki jest wpływ niedoboru snu na testosteron? W badaniu naukowym 1 tydzień restrykcji snu z 9 do 5 godzin powodował spadek stężenia testosteronu o 10-15%. Badanie przeprowadzono…

Zarządzanie wstrząśnieniami mózgu w sportach walki

Niedawno ukazała się ważna praca naukowa w tematyce wstrząśnień mózgu w sportach walki pt. Zarządzanie wstrząśnieniami mózgu w sportach walki: oświadczenie konsensusu Stowarzyszenia Lekarzy Ringowych. W publikacji można znaleźć: aktualną…

Kapsaicyna – fakty i mity

Kapsaicynoidy są substancjami zawartymi w roślinach, które nadają ostry smak i znajdują się przede wszystkim w papryczkach chilli. Kapsaicyna i dihydrokapsaicyna i stanowią około 90% kapsaicynoidów występujących w naturze. Wykazano,…

Kolagen – co musisz o nim wiedzieć?

Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym tkanki łącznej stanowiącym około 1/3 białek w organizmach kręgowców oraz głównym składnikiem macierzy pozakomórkowej (1). Termin kolagen pochodzi od greckiego słowa kólla, oznaczającego „klej” (2).…

Aronia – królowa antyoksydantów

Czarna aronia (Aronia melanocarpa) to mniej znany gatunek owoców, wykorzystywany głównie do produkcji soków, przecierów, dżemów, galaretek, wina, suplementów diety oraz jako barwnik spożywczy. Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, jednak…
keyboard_arrow_up