Darmowa wiedza dla Ciebie – wybierz tematykę lub sprawdź najnowsze artykuły

Suplementacja kofeiną w sportach walki

Niedawno ukazał się przegląd badań dotyczących doraźnej suplementacji kofeiną w sportach walki. Uwzględniono w nim 9 badań, w których w 5 wykazano działanie ergogeniczne suplementacji kofeiną. W 1 badaniu odnotowano…

Uszkodzenia mózgu w sportach kontaktowych – podcast

Wraz z Mateusz Ostręga oddajemy w Wasze ręce podcast, w którym omawiam zjawisko uszkodzeń mózgu w sportach kontaktowych Link do podcastu -> https://www.youtube.com/watch?v=iySqbZV9Etw Wielkie podziękowania za nagranie tego podcastu. Oglądajcie jego filmy…

Cała prawda o kreatynie

Kreatyna (Cr) czyli kwas metyl-guanidooctowy jest związkiem powstającym w nerkach i wątrobie endogennie z aminokwasów argininy i glicyny przy użyciu s-adenozylmetioniny (SAMe) (1). 95% kreatyny w naszym organizmie znajduje się…

Wpływ wyniku walki MMA na markery metaboliczne zawodników

Ciekawym badaniem w kontekście sportów walki była interwencja przeprowadzona przez De Souza i wsp. w 2017 r. (https://www.researchgate.net/…/317336942_Acute_effect_of_a_…) Celem poniższego badania była analiza wpływu wyniku walki sportowej na stężenia markerów…
teobromina

Teobromina – młodsza siostra kofeiny

Powszechnie uważa się, że właściwości prozdrowotne kakao związane są z zawartością flawonoidów. Czy jest to w pełni prawdą? Nie do końca. Jedną z kluczowych substancji odpowiadających za efekt działania kakao…

KAKAO – co musisz o nim widzieć?

Wszyscy uwielbiają smak czekolady, ale większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z jej niesamowitych korzyści zdrowotnych. Ziarna kakaowca zawierają w sobie ponad 300 różnych substancji czynnych (1). Wśród najistotniejszych z…

Forskolina – kiedy i dla kogo?

Forskolina jest substancją czynną uzyskiwaną z surowca zielarskiego, jakim są liście i ziele rośliny Coleus forskohli, zwanej w Polsce pokrzywą indyjską lub pokrzywką. (1). W Europie jest ona często używana…

Azotany i sok z buraka – czy warto?

W dzisiejszym artykule poruszę temat azotanów (NO3-), czyli substancji będącej pod lupą naukowców od ponad 10 lat, ze względu na potencjalne właściwości ergogeniczne. NO3- znajdziemy naturalnie w warzywach i owocach…

Kompendium wiedzy o teaninie

Teanina jest aminokwasem nie występującym naturalnie w białku pokarmowym. Została wyizolowana z liści zielonej herbaty przez Y. Sakato pod koniec lat 40tych XX wieku(1). Występuje naturalnie w przyrodzie w liściach…
Menu